DANAILA: CONSILIUL LOCAL ARE DREPTUL LEGAL SA VERIFICE MODUL IN CARE SE CALCULEAZA FACTURILE LA APA POTABILA SI APA DE PLOAIE

In contextul in care multi braileni au fost indignati de valorile extrem de mari ale facturilor la apa de ploaie calculate de CUP Dunarea pentru lunile iulie si august, presedintele organizatiei judetene PNL, Alexandru Danaila, sustine ca cetateanul nu este protejat in niciun fel, de nicio autoritate locala, in ceea ce priveste modul in care compania amintita stabileste ce sume au de platit consumatorii.

L-am intrebat pe liderul liberal cine controleaza la ora actuala modul in care CUP Dunarea stabileste cantitatile de apa facturate (inclusiv apa de ploaie) si daca exista garantia ca aceste cantitati sunt cele reale. Potrivit lui Danaila, CUP Dunarea “functioneaza ca o societate comerciala, are controale financiare, controale privind modul in care duce la indeplinire hotararile CLM care o vizeaza”. De asemenea, spune liberalul, “exista Consiliul de Administratie, exista AGA, exista director general, astfel de atributii au si acestia”.

Cat priveste faptul ca directorul general este interesat sa aiba un profit cat mai mare, pentru ca eventual, daca este prevazut in contractul sau, sa ia si o prima substantiala, Danaila ne-a raspuns: “Asta este ceea ce am sesizat noi: faptul ca aceasta societate a generat un profit prea mare, pentru o societate care ofera servicii de utilitate publica. Asta este problema. De aici plecand, daca sunt profituri atat de mari, inseamna ca sunt taiate cheltuielile, iar veniturile, inclusiv cele din apa meteo, sunt peste ceea ce prognozasera”.

L-am mai intrebat pe presedintele PNL Braila daca potrivit legii, Consiliul Local Municipal are dreptul sa verifice modul in care se calculeaza aceste facturi, pentru a se asigura ca cetatenii nu sunt pusi sa plateasca mai mult decat consuma in mod real. “Da, categoric. Si Primaria, prin Consiliul Local, are dreptul sa verifice aceste lucruri”, ne-a spus Danaila.

“Legal, fiind o societate comerciala, care presteaza servicii catre populatie, catre cetateni, Protectia Consumatorului ar putea verifica aceasta formula de calcul, aceste facturi, daca sunt calculate corect sau nu”, a comentat, la randul sau, consilierul judetean Danut Lungu (PNL).