DANAILA: FIRMELE CARE NU FINALIZEAZA LA TIMP LUCRARILE AR TREBUI SA PLATEASCA DESPAGUBIRI!

Ca si cum nu era de ajuns un santier abandonat si o sosea distrusa pe Calea Galati, brailenii au parte in ultimele luni de un nou motiv de stres si disconfort, din cauza prelungirii lucrarilor si pe Calea Calarasilor, unde  CUP Dunarea schimba o conducta veche cu una noua, la reteaua de alimentare cu apa potabila. Din lipsa de muncitori, CUP Dunarea nu a reusit finalizarea acestei a doua lucrari, iar problema devine din ce in ce mai complicata, dat fiind ca din noiembrie exista riscul sa inceapa ninsorile.

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) este nemultumit de taraganarea lucrarilor de pe Calea Calarasilor, care afecteaza circulatia rutiera si produc un real disconfort locuitorilor din zona. El sustine ca de principiu, firmele care intarzie finalizarea lucrarilor ar trebui obligate de Municipalitate sa plateasca despagubiri, fiindca in acest fel, ar fi mult mai interesate sa gaseasca solutii pentru finalizarea la timp a lucrarilor: “O conducta de apa inlocuita pe Calea Calarasilor, decopertata de 2 luni de zile si nu s-a putut acoperi! Deci practic nu trebuie facut nimic decat pus placile de beton; e traficul blocat, este un praf pana la etajul II al Judecatoriei, este incredibil, nu poti sa mergi pe Calarasi. Eu am avut impresia ca va fi gata lucrarea pana la inceputul anului scolar…

Nu este posibil sa lasi strada asa! Pentru asta se platesc despagubiri. Societatea care face o asemenea lucrare si nu o duce la bun sfarsit la timp plateste despagubiri. Sunt cheltuieli mai mari pentru tot ce inseamna gunoi, maturat stradal, disconfort. Toate astea trebuie sa fie platite de firma respectiva, ca sa fie constransi sa termine mai repede”.

Danaila sustine ca a propus personal, in urma cu cativa ani, cand era viceprimar al municipiului, introducerea unor sanctiuni in “Regulamentul pentru emiterea avizelor necesare pentru executia lucrarilor subterane  la retelele de utilitati publice si conditiile de refacere a suprafetelor afectate ce apartin domeniului public sau privat al municipiului”, dar social-democratii nu au fost de acord, pe motiv ca acestea sunt prevazute deja in legislatia in vigoare.

Mai nou, insa, liberalul a constatat ca PSD-istii au votat pentru introducerea in Regulamentul amintit a unor asemenea sanctiuni, cand propunerea a fost facuta de colegul lor de partid, primarul Marian Dragomir: “Cand am vrut sa propun amenzi, mi s-a spus <<Nu, avem o Ordonanta de Guvern care ne spune cum putem da amenzile si fiecare institutie care are dreptul sa aplice o sanctiune trebuie sa preia din acea Ordonanta, pentru ca altfel putem fi contestati si este declarata neconstitutionala. Noi, in CLM, nu putem stabili niste amenzi>>. Acum s-a trecut o amenda. S-a trecut 2.500 lei pentru nu stiu ce activitate. Acum nu mai e neconstitutional. Si nu s-a modificat nicio lege…”.

Precizam ca fiind in imposibilitate de a realiza in regie proprie lucrarile incepute in municipiu, CUP Dunarea le-a scos la licitatie, iar astazi se deschid ofertele. Daca o sa apara insa contestatii, exista riscul ca nici pe Calea Calarasilor lucrarile sa nu fie incheiate pana la finele anului.