DOMNULE PRIMAR DRAGOMIR, IN OPINIA MEA, AI TRECUT DE PUNCTUL IN CARE AVEAI GARANTAT AL DOILEA MANDAT

Desi teoretic, primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), ar trebui sa fie primul care sa le apere interesele legitime ale cetatenilor municipiului, am constatat ca edilul sef se afla in mare dificultate, atunci cand are de ales intre a-i apara pe cei pe care ii reprezinta din punct de vedere administrativ si a-i apara pe cei de care apartine la nivel politic.

Astfel de situatii aparute in ultima vreme sunt cele care, intr-un fel sau altul, au legatura cu CUP Dunarea – o companie care dintr-un serviciu de utilitate publica s-a transformat intr-o adevarata capusa condusa de PSD-isti, ce incaseaza bani de la cetateni pentru ploi neplouate si servicii de canalizare neefectuate, din lipsa retelei de canalizare. Asa ajungi pe locul 2 in topul celor mai profitabile firme si companii la nivel judetean…

Cand a ajuns in spatiul public informatia ca sunt braileni – si nu cativa, sa-i numeri pe degetele de la o mana – care de ani de zile sunt pusi sa plateasca pentru servicii de canalizare, desi ei nu au retea de canalizare pe strada (sau daca exista, nu este inca functionala), primarul a avut nevoie de o saptamana ca sa se informeze daca acest lucru este adevarat sau nu. In opinia mea, un edil caruia chiar ii pasa de cetateni ar fi pus mana pe telefon in secunda 2 si l-ar fi intrebat pe directorul CUP Dunarea – colegul sau de partid, Silviu Mangiurea – daca este adevarat sau nu. Si apoi ar fi cerut celor din subordine sa-i spuna concret care sunt pasii legali pentru indreptarea acestei nedreptati si ar fi demarat procedura respectiva.

Marian Dragomir nu s-a grabit insa sa afle adevarul “oficial”. La cateva ore dupa ce a fost publicata informatia, el a participat la o sedinta a ADI Dunarea, alaturi de directorul CUP Dunarea; la o saptamana de la aparitia in presa a informatiei respective, se afla inca in faza in care stia “neoficial” ca este adevarata informatia, dar astepta confirmarea oficiala de la CUP Dunarea. Si ca sa fie clar: CUP Dunarea, la care actionar majoritar este Consiliul Local Municipal, deci nu o companie privata.

Nu-l suspectez pe Dragomir (PSD) ca nu poate obtine de la directorul CUP Dunarea, Silviu Mangiurea (PSD), un raspuns clar in 5 minute. Am convingerea ca poate face acest lucru, dupa cum am convingerea acum, dupa aceasta intamplare, ca intre a-si apara cetatenii si a-si apara PSD-istii, primarul opteaza pentru a doua varianta.

Daca era cu adevarat interesat sa le apere drepturile cetatenilor – pe care cei de la CUP Dunarea ar fi in stare sa-i taxeze si pentru vaporii de apa din ceata, dar inca nu le-a venit ideea -, in primele 5 minute dupa aflarea informatiei, obtinea confirmarea sau infirmarea ei, iar pana acum avea deja pregatite propunerile de modificare a regulamentului, astfel incat brailenii taxati in mod aberant si imoral sa nu mai plateasca pentru serviciile de canalizare neprestate.

Dar primarul nu se grabeste, ca doar nu plateste el din buzunar pentru servicii neprestate: are tot timpul din lume, deci i-a dat ragaz lui Mangiurea o saptamana ca sa-i confirme oficial informatia, dupa care o sa mai dea ragaz zile si saptamani subordonatilor sa intocmeasca propunerea de modificare a regulamentului aprobat de CLM, care – spune el – ii da dreptul CUP Dunarea sa ii puna la plata si pe cei care nu au canalizare; apoi o sa mai dureze 30 de zile pentru dezbaterea publica si uite-asa, timpul trece, leafa (de primar) merge…

Da, stiu, e greu sa te legi de CUP Dunarea, fiindca daca nu mai platesc luna de luna acei cetateni pentru niste servicii de canalizare de care nu beneficiaza, scad incasarile CUP, scade si profitul rotunjor pe care-l face aceasta companie buzunarindu-ne pe noi pentru ploile care nu s-au inregistrat in realitate, dar sunt inregistrate in scriptele Institutului National de Meteorologie si pentru serviciile de canalizare neprestate, dar care figureaza in scriptele companiei. Asa se aduna banii din care sefii de la CUP isi iau salariile grase si eventualele prime, in timp ce le taie apa la zeci de familii care si-au platit intretinerea, pentru 2-3 rau-platnici. Da, stim, “Nu exista solutie tehnica pentru debransarea exclusiv a rau-platnicilor, fatalitate, va taiem apa la toti!”.

Domnule primar Dragomir, in locul tau, nu as explica senin ca cetatenii respectivi au fost obligati de CUP sa plateasca pentru servicii neefectuate, fiindca asa a votat CLM. Nu sunt jurist de profesie, dar nu cred ca CLM are dreptul legal sa oblige cetatenii sa plateasca pentru servicii de care nu au beneficiat niciodata.

In locul tau, as fi fost indignata de o asemenea situatie – de care, sa fie clar, nu te invinovateste nimeni pe tine, personal – si as fi incercat sa o repar cat de repede posibil, nu as fi asteptat de la Mangiurea documentele care arata ca si consilierii liberali sunt vinovati, pentru ca au votat acel regulament. Da, poate si consilierii liberali au votat acea aberatie, dar regulamentul a trecut fiindca au votat consilierii PSD. Daca PSD n-ar fi votat pentru acel regulament, votul PNL nu mai conta, fiindca nu erau suficient de multi, ca sa faca sa treaca proiectul respectiv.

Pe cat observ, insa, pe tine te intereseaza in primul rand sa tii spatele echipei Magiurea &Co PSD de la CUP, sa le aperi acestora interesele, apoi sa arati cu degetul spre liberali si abia la final, daca este cazul, sa rezolvi problema cetatenilor nedreptatiti (acum este cazul, fiindca deja a iesit scandal pe tema asta si iti face rau la imagine).

Domnule primar Dragomir, admit ca sunt multe probleme in care nu ai posibilitatea sa intervii pe cat de rapid ai dori, fiindca esti obligat sa respecti niste termene si proceduri legale. Dar in acest caz, aveai posibilitatea sa actionezi mult mai rapid decat ai facut-o. Si nu ai actionat, pentru ca era vorba despre PSD-istii tai si interesele lor.

Domnule primar Dragomir, ti-am spus la inceput de mandat ca in opinia mea, daca nu faci greseli majore, al doilea mandat il ai garantat. A trecut un an si jumatate si iti spun ca in opinia mea, ai trecut de punctul in care aveai garantat al doilea mandat.