MANGIUREA: O REDUCERE SUBSTANTIALA A TAXEI PE APA DE PLOAIE AR PROVOCA PROBLEME CUP DUNAREA

Directorul Companiei de Utilitati Publice (CUP) Dunarea, Silviu Mangiurea, nu crede ca este posibila o reducere substantiala a valorii taxei pe apa de ploaie platita de braileni, fara a fi afectat in mod negativ bugetul unitatii pe care o conduce. Declaratia acestuia vine la cateva zile dupa ce primarul Brailei, Marian Dragomir, declara ca se fac calculele si ca de principiu, propunerea sa va viza o reducere a taxei pentru apa de ploaie cu cel putin 50%.

Mangiurea spune insa ca bugetul CUP Dunarea nu poate suporta o asemenea reducere: “De-a lungul vremii, CLM a scazut cu 20% pretul apei menajere la cetatenii care locuiesc la casa. Principiul de calcul e urmatorul: conform apometrului de apa potabila, la mine in curte intra, spre exemplu, 100 de litri. Daca stau la curte, ar trebui sa returnez in reteaua de canalizare tot 100 de litri. Dar am zis ca sunt situatii in care nu mai evacuez, deci eu beau si ma duc in alta parte si evacuez, da? Si la reteaua mea de canalizare evacuez mai putin.

Iar la apa de ploaie, la suprafata construita in 2013 am scazut coeficientul de la 0,9 la 0,6 – deci 30% am scazut -, iar la suprafete neconstruite, am scazut de la 0,12 la 0,08”.

Intrebat, in concluzie, daca mai este posibila o scadere substantiala a cuantumului acestei taxe, directorul CUP ne-a spus: “Eu zic ca suntem la limita. La limita inferioara. Oricum, la mine in Statia de epurare intra 100 mc – si se vede, ca am aparat de masura -, iar eu facturez 80 mc. Cred ca o reducere substantiala a taxei pe apa de ploaie ne-ar provoca probleme, noua, la CUP Dunarea”.

Directorul companiei amintite ne-a mai declarat ca prefectul judetului Buzau a contestat legalitatea hotararii luate de CLM Buzau, cu privire la eliminarea taxei pe apa de ploaie, iar consilierilor municipali care au votat-o li s-a facut plangere penala. Ca atare, spune el, este ilegala eliminarea taxei respective.