PAUN: PLANUL PENTRU REDUCEREA ZGOMOTULUI IN MUNICIPIU E FACUT PE GENUNCHI SI CONTINE ABERATII SI MASURI LUATE DEJA DE ANI DE ZILE

CLM Braila a aprobat astazi Planul de actiune pentru reducerea zgomotului in municipiu, un document ce reprezinta “un set de masuri pe termen mediu si lung, care au ca scop reducerea nivelului de zgomot, acesta fiind un factor nociv din punct de vedere al sanatatii umane”. Planul de actiune amintit a fost intocmit de ACCON Environmental Consultants SRL si este considerat de catre consilierul municipal Dan Paun (ALDE) un studiu facut “pe genunchi”, “luat cu copy-paste”, “care nu are nicio legatura cu ce se intampla astazi in Braila.

Teoretic, Planul de actiune ar trebui sa ofere “propuneri de solutii pentru combaterea zgomotului in functie de fiecare tip de sursa si stabilirea zonelor de conflict si/sau a zonelor/punctelor cu depasiri semnificative ale limitelor/recomandarilor indicatorilor acustici”.

Practic, dupa cum a declarat astazi Paun, sunt niste chestiuni pur teoretice si uneori, chiar niste “aberatii”, precum “construirea unor diguri de pamant” si “bariere pe strazile linistite”: “Avem enumerate cateva strazi din Braila care sunt mai zgomotoase, conform acestui studiu facut de firma cu care am mai avut discutii. De aici lipseste strada Grivita si lipseste strada Anghel Saligny. Ma intreb cum a fost facut acest studiu; probabil tot pe copy-paste, cum a fost facut si studiul initial. Alte discutii avem cu numarul de persoane afectate de zgomot, unde avem zero pe linie, deci nu se realizeaza ceea ce a cerut Ministerul Mediului.

De asemenea, avem obiective si masuri care sunt deja aplicate pentru reducerea zgomotului, se face discutie de masuri din 2009, 2010, 2011, 2012, care nu au niciun fel de legatura cu ceea ce se intampla acum in Braila.

Se preconizeaza infiintarea unui parc de agrement  in cartierul Lacu Dulce. Stiam ca este deja infiintat… La identificarea zonelor linistite din municipiu, apare, foarte interesant, Parcul Monument, Gradina Publica, Faleza si Esplanada Dunarii. Pai acolo avem si strada de care am facut putin mai devreme discutie, ca e zgomotoasa (strada Anghel Saligny – n.r.).

De asemenea, vine proiectantul si ne spune ca masuri de limitare a zgomotului montarea unor limitatoare, cand stim foarte bine ca daca trece un camion peste ele, face zgomot de 50 de ori mai mare decat il face in mod normal. Parerea mea e ca este o masura scrisa asa, pe genunchi.

De asemenea, se discuta de bariere pe strazile linistite; ar cine face nivelul acesta de masuratori? Sunt pur si simplu numai chestiuni teoretice, luate cu copy-paste din alte studii. Construim diguri de pamant… aberatii de genul asta. Parerea mea este ca este un studiu facut doar de dragul de a fi facut, pentru ca Ministerul Mediului ne-a obligat sa-l facem.

Deci s-a facut acest studiu de zgomot in oras, s-a facut superficial, iar acum Ministerul ne-a pus in situatia sa luam niste masuri concrete; dar in acest document nu apar masuri concrete, eu nu le vad”.