PRIMARIA VIZEAZA REDUCEREA CU 30% A CONSUMULUI DE ENERGIE ELECTRICA PENTRU ILUMINATUL PUBLIC SI CU 60%, A CELUI PENTRU ILUMINATUL DIN INTERIORUL CLADIRILOR

Reducerea cu 30% a consumului de energie electrica pentru iluminatul public si cu 60%, a celui pentru iluminatul in interiorul cladirile publice si private – sunt tinte pe care si le-a propus Primaria Braila, pentru o imbunatatire a eficientei energetice la nivel de municipiu.

Potrivit Programului de Imbunatatire a Eficientei Energetice ce vizeaza perioada 2016-2030, reducerea consumului energetic pe partea de iluminat public se va face prin schimbarea in totalitate a lampilor stradale utilizate – proiect aflat in derulare la acest moment -, in timp ce in cazul cladirilor, accentul se va pune pe reabilitarea termica a acestora: “Din punct de vedere al consumului de energie termica, cel mai mare consumator, exceptand industria, la nivelul Municipiului Braila, il reprezinta cladirile aferente sectorului rezidential. Prin reabilitarea termica a cladirilor aferente atat sectorului rezidential privat, cat si sectorului rezidential public si a cladirilor publice, se poate atinge a reducere a consumului de energie termica cu 60% si o reducere a consumului total de energie cu aproximativ 40%.

Este foarte important ca Primaria sa continue investitiile in acest sector. Principalele proiecte vizate, conform Strategiei de dezvoltare a Municipiului Braila in anii 2014-2020, sunt reabilitari termice aferente cladirilor unitatilor de invatamant, cladirilor administrative, cladirilor culturale, etc”.

In ceea ce priveste reducerea consumului de energie electrice pe partea de iluminat public, in document se mentioneaza ca inlocuirea lampilor stradale vechi cu unele cu LED, modernizarea a 79 de puncte de aprindere si dotarea acestora cu sistem dimming (sistem de control al nivelului de iluminare – n.r.) si telemanagement se doreste reducerea consumului de energie electrica cu cel putin 30%.

“Totodata, trebuie luat in calcul inlocuirea sistemelor de iluminat din interiorul cladirilor cu sisteme eficiente energetic, care pot reduce consumul de energie electrica aferenta cu aproximativ 60%”, se mai precizeaza in documentul amintit.

Pe sectorul de transport, in Programul de Imbunatatire a Eficientei Energetice se mentioneaza ca “transportul in comun utilizand tramvaiul este cel mai ecologic. Din acest motiv, este necesara incurajarea utilizarii acestui mijloc de transport.

Un mare impediment este asigurarea unei retele de transport electric in marea majoritate a zonelor urbane. Investitiile de extindere a cailor de rulare a transportului electric sunt limitate din punct de vedere al dimensiunii stradale. Pentru a compensa aceste limitari, este posibila asigurarea transportului public in anumite zone, utilizand autobuze/microbuze electrice sau care utilizeaza ca si combustibil Biogazul”.