ROTARU: AM PROPUS CELOR DE LA ADI DUNAREA SA MEARGA LA BUZAU, SA VADA CUM S-A PROCEDAT PENTRU ELIMINAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE

Senatorul brailean Ion Rotaru (PSD) declara ca orice demers initiat de vreun partid sau vreo organizatie in sensul reducerii sau eliminarii unor taxe este unul care va aduna multe semnaturi, fiindca e firesc ca cetatenii sa nu vrea sa plateasca taxe. De aceea, lui Rotaru i se pare “un nonsens” sa pui o intrebare legata de reducerea unei taxe, “pentru ca raspunsul este clar care va fi”. In acest context, demersul liberalilor braileni de a initia petitii si a strange semnaturi pe tema reducerii taxei de salubritate si a eliminarii taxei pe apa de ploaie i se pare senatorului PSD unul populist, prin care PNL spera “sa castige puncte”: “Eu cred ca nu va castiga puncte, pentru ca trebuie sa fim realisti. Aceasta taxa pe apa meteo a fost introdusa ca urmare a unei hotarari dupa ce s-a infiintat ADI Dunarea si CUP Dunarea, dupa ce la aceste etitati au aderat tot ce inseamna unitati administrativ teritoriale, dupa ce avem o reglementare a ANRSC care ne spune cum trebuie procedat si care sunt limitele acestor tarife.

Din discutiile pe care le-am avut cu cei de la ADI si cei de la CUP Dunarea a rezultat ca a fost facuta o ajustare din aceasta perspectiva. Se face in continuare o analiza; daca este suportabila, din punct de vedere al bugetului, a modului in care este gestionata institutia, o alta reducere si daca exista aceasta posibilitate, probabil ca se va intampla. Dar decizia privind taxa a fost luata de AGA, pe baza acestui regulament pe care l-a elaborat ANRSC”.

Pe de alta parte, Rotaru a mai spus ca “ne dorim toti ca aceasta taxa sa nu existe sau sa fie cat mai mica; daca ea va mai putea fi ajustata, foarte bine, insa trebuie facut acest lucru pe baza unei analize, daca este suportabila din punct de vedere financiar si daca respecta ceea ce a spus ANRSC in reglementari si conditionalitati. Si daca da, o facem cu cea mai mare placere si cu toata deschiderea, pentru ca este firesc sa o facem”.

In ceea ce priveste faptul ca in alte orase din tara autoritatile au luat decizia de a elimina taxa pe apa de ploaie, senatorul PSD a spus ca problema este ce se intampla atunci cand vine Curtea de Conturi si se descopera ca o astfel de decizie nu este legala, si atunci cineva trebuie sa plateasca pentru aceasta ilegalitate: “Eu le-am propus celor de la ADI Dunarea sa faca o vizita la Buzau, sa vada despre ce este vorba. Am avut o intrebare si la parlamentarii de Buzau, care nu stiau foarte bine mecanismul si ce s-a intamplat. O sa vad in continuare, pentru ca asta i-am intrebat si eu: este suportabila financiar (decizia de eliminare a taxei pe apa de ploaie – n.r.), pe ce baza s-a luat? Ca daca da, foarte bine, o eliminam si noi fara niciun fel de problema!”.

Declaratia integrala a senatorului Rotaru pe aceasta tema, aici: