VASILESCU: CIRCA 90% DINTRE SOMERII BRAILENI NEINDEMNIZATI SOLICITA AJUTOR SOCIAL DE LA PRIMARIE

Firmele care fac afaceri in municipiul Braila ar trebui sa se gandeasca la o modalitate de a aduce lucratori din localitati mai indepartate de oras, ca sa poata sa-si acopere necesarul de personal. Este opinia purtatorului de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFM) Braila, Laurentia Vasilescu, ce admite ca este reala problema semnalata de unii angajatori, privind faptul ca nu gasesc oameni dispusi sa munceasca.

Vasilescu spune ca unul dintre motivele pentru care angajatorii nu gasesc oameni pe care sa-i angajeze este acela ca in municipiu sunt putini someri, numai circa 500, iar somerii din mediul rural, fie ei si neindemnizati,  nu sunt dispusi sa faca naveta, daca distanta intre localitatea lor de domiciliu si municipiu este mai mare. Mai exact, ei prefera sa stea acasa si sa incaseze ajutoare sociale: “In ultima vreme, numarul de someri aflati in evidenta Agentiei a scazut, acum sunt circa 6.500 someri. Dintre ei, 500 sunt indemnizati, iar diferenta este reprezentata de somerii neindemnizati. Aproximativ 90% din acesti someri neindemnizati sunt cei care solicita ajutor social de la primariile din localitatile de domiciliu. Mobilitatea din randul acestora, avand in vedere ca foarte multi sunt din mediul rural, este mai scazuta.

Daca ati observat, si firma Yazaki s-a orientat catre persoane din mediul rural si acesta ar fi o solutie, ca angajatorii sa se gandeasca la o modalitate de a aduce lucratori din localitati mai indepartate de municipiul Braila. Este adevarat ca si societatea Yazaki s-a orientat  catre comunele cat de cat mai apropiate municipiului. Daca o sa vedeti repartizarea somerilor pe localitati, cei mai multi sunt din localitati de la periferia judetului Braila. Cei care sunt din localitati mai aproape de polul economic al judetului – municipiul Braila – au mai putini someri”.

Amintim ca la data de 30 septembrie, in evidentele AJOFM Braila erau inregistrati 6.511 someri.  Dintre acestia, someri indemnizati erau 500 (7,7%), iar restul de 6.011 (92,3%) erau someri neindemnizati; someri din mediul rural erau 5.163 (79,3 %), iar 1.348 (20,7 %) erau someri din mediul urban.