VASILESCU: FOARTE MULTI SOMERI BRAILENI REFUZA SA PARTICIPE LA CURSURILE DE CALIFICARE/ RECALIFICARE

Desi teoretic, ar fi de asteptat ca somerii sa fie interesati sa-si gaseasca un loc de munca, pentru a avea un venit, in practica, in judetul Braila, lucrurile stau cu totul altfel. Somerii nu doar ca nu se inghesuie sa ocupe vreunul dintre  locurile de munca anuntate ca fiind vacante, dar nici macar nu sunt dispusi sa urmeze cursuri de calificare/recalificare care le sunt oferite gratuit – cursuri pe care, de altfel, potrivit legii, sunt obligati sa le accepte.

Purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFM) Braila, Laurentia Vasilescu,  spune ca unul dintre motivele pentru care o parte dintre someri refuza aceste cursuri este legat de localitatea de domiciliu: daca ei locuiesc in mediul rural, iar cursurile se fac in municipiu, acestia nu sunt dispusi sa faca drumul pana in oras, ca sa se instruiasca.

In plus, spune Vasilescu, multi dintre someri nici nu pot face aceste cursuri, fiindca nu stiu sa scrie si sa citeasca: “Din evidentele noastre, in municipiul Braila numarul somerilor nu este atat de mare, sunt in jur de 500, din totalul de circa 6.500, cati sunt inregistrati in prezent. Sunt si persoane care au avut o calificare care nu se mai cauta acum pe piata muncii sau sunt mai greu de integrat ele, ca si structura, desi au calificare in meseria respectiva.

Somerii aflati in evidenta Agentiei, conform prevederilor legale, sunt obligati sa participe la serviciile de ocupare pe care noi le oferim. Sunt foarte multe refuzuri de a participa la un curs de formare profesionala. Pur si simplu nu doresc sa participe.

Cat despre motivele refuzului, depinde de unde provin somerii respectivi, de educatie. De exemplu, multi someri din evidenta noastra sunt persoane cu un nivel scazut de pregatire, iar pentru a participa la  cursurile de formare profesionala trebuie sa aiba minimum 8 clase. Foarte multi sunt sub 4 clase, avem 18% dintre someri persoane care nu au scoala deloc, ei fiind preponderent din mediul rural”.