VISE, TAICA, VISE: REABILITAREA ENERGETICA A TUTUROR BLOCURILOR, STATII DE INCHIRIERE A AUTOTURISMELOR ELECTRICE, PANOURI SOLARE IN SCOLI

Reabilitarea energetica a blocurilor din peste 880 de asociatii de proprietari, piste de biciclete care sa insumeze 20 km, sistem de inchiriere biciclete, statii de inchiriere si de alimentare a autoturismelor electrice, modernizarea transportului electric, panouri solare montate in scoli, gradinite si licee. Nu, nu e (inca) un program de campanie electorala, ci sunt doar obiective asumate de Primarie, prin “Programul de Imbunatatire a Eficientei Energetice din Municipiul Braila”. Pentru aceste proiecte, perioadele de realizare sunt 2018-2022 sau 2018-2030.

Pentru un oras “normal”, poate ca n-ar parea atat de iluzorii astfel de obiective, in orizontul de timp amintit. Pentru Braila, insa, in care nu se pot gasi solutii pentru a nevoi comunitare fundamentale, precum aceea de a avea servicii de salubritate decente si strazi fara gropi, ceea ce au trecut autoritatile in Programul amintit nu poate starni decat zambete. Unele amare.

Mai exact, in documentul amintit, Municipalitatea braileana sustine ca in perioada 2018-2030 se va mari eficienta energetica a blocurilor ce apartin unui numar de 886 de asociatii de proprietari, lucrarile urmand a fi realizate pe finantari dintre cele mai diverse, incepand cu programe nationale si europene, continuand cu finantari private si “altele, dupa caz”.

Pentru aceeasi perioada, Primaria are in vedere si cresterea eficientei energetice la un numar de 135 scoli, gradinite si licee, finantarile fiind de acelasi tip.

Pe partea de transport, Primaria si-a asumat in scris: * extinderea pistelor de biciclete la 20 km si implementarea unui sistem de inchiriere biciclete (2018-2022); * infiintarea a 4 statii de inchiriere autoturisme electrice (2018-2022); * infiintarea a 4 statii de alimentare autoturisme electrice (2018-2022); * modernizarea transportului electric cu tramvaiul – inlocuire cai rulare, retea electrice de contact, stalpi beton in zona Parc Monument – Radu Negru si Calea Galati (finantare pe POR 2014-2020, proiect aflat in fata de elaborare documentatii DALI); * modernizarea transportului electric cu troleibuze – verificare si inlocuire retea electrica pe Soseaua Baldovinesti (finantare pe POR 2014-2020, proiect aflat in fata de elaborare documentatii DALI); * utilizarea surse regenerabile la 7 gradinite, scoli si licee, respectiv montarea de panouri solare pentru furnizarea de apa calda (2018-2030).