ADETU: TAXA PE APA DE PLOAIE PENTRU CETATENI AR TREBUI ELIMINATA. DACA NU SE POATE, AR TREBUI REDUSA SI CUPRINSA IN IMPOZITUL PE CLADIRI

Consilierul judetean brailean Ionel Adetu (PMP) declara ca teoretic, taxa pe apa de ploaie ar trebui eliminata, dar practic, nu poate fi eliminata, pentru ca este prevazuta in legislatia in vigoare. El spune ca a studiat problema, pentru ca i s-a parut important sa se lamureasca ce se poate si ce nu se poate in acest domeniu si a ajuns la concluzia ca eliminarea completa a taxei pe apa de ploaie nu se poate.

Ca atare, Adetu propune ca in cazul consumatorilor casnici, taxa amintita sa se reduca substantial, sa fie stabilita ca o suma fixa si sa intre in componenta impozitului pe cladiri: “Intr-adevar, aceasta taxa pe apa de ploaie este reglementata printr-o hotarare de Guvern, dar opinia noastra este ca taxa pe apa de ploaie pentru cetateni ar trebui eliminata. Pana la urma, nu prezinta o utilitate pentru cetatean, ci pentru CUP Dunarea, pentru ca ii spala canalele, conductele. Cetateanul ar trebui sa nu mai suporte aceasta taxa.

Daca ne gandim bine, oricum toata apa de ploaie ajunge pe domeniul public, deci o propunere din partea noastra ar fi urmatoarea: am auzit o opinie a presedintelui CJ Braila, care vorbea despre 1-2 lei/luna. Asa ar fi in regula si asociatiile de locatari nu ar mai fi stresate cu aceasta taxa pe apa pluviala. In concluzie, noi suntem de acord cu anularea ei, dar daca nu se poate acest lucru, sa o trimita spre impozitul pe locuinta. Si asa Primaria plateste apa pluviala de pe strada tot din banii cetatenilor”.

Pe de alta parte, Adetu sustine ca a discutat cu mai multi patroni din Braila care i s-au plans de facturile foarte mari pe care le primesc de la CUP Dunarea pentru taxa pe apa de ploaie. Ca atare, el propune ca si in cazul firmelor, taxa amintita sa se reduca la jumatate: “Va dau un exemplu clar: in 2011 aceasta era de 0,46 lei/mc, acum a ajuns la 2,42 lei/mc. Deci in 6 ani, o crestere de aproape 6 ori! Nu se poate asa ceva!

Mai mult, nicio societate nu poate sa isi previzioneze in buget apa de ploaie. Pentru ca stim ca intr-o luna ploua, in alta nu, dar niciunul nu a gasit o luna in care sa nu aiba prinsa in factura apa de ploaie. Ca au fost 6 mc, 10 mc, dar luna de luna apare pe factura de utilitati.

Pentru societatile comerciale propunerea noastra ar fi in primul rand reducerea cel putin la 50% a tarifului. De la 2,42 lei/mc, la jumatate de pret. Eu cred ca se poate face o astfel de analiza la CUP Dunarea. Sa se ajunga la o medie de x lei pe luna. Ca ploua, ca nu, societatea sa stie ca are o suma fixa de platit. Si in forma asta nu ii mai deregleaza bugetul”.