BOTEA: NU E LEGAL CA CLM SA APROBE ELIMINAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE, DAR E LEGAL SA REDUCA ACEL COEFICIENT DE SCURGERE DE LA 0,85 LA 0,05

Consilierul municipal Bogdan Botea (PND) a declarat astazi ca ar fi ilegal ca CLM Braila sa voteze eliminarea taxei pe apa de ploaie, asa cum cer liberalii, dat fiind ca aceasta este prevazuta in legislatia la nivel national. Pe de alta parte, Botea sustine ca este posibil si legal ca CLM sa aprobe o reducere substantiala a coeficientilor care intra in formula de calcul a taxei pe apa de ploaie, ceea ce ar face ca valoarea acesteia sa scada si ea foarte mult.

Mai mult decat atat, consilierul PND spune ca nu este doar legala, si este si fireasca o astfel de decizie a CLM, fiindca mare parte din apa de ploaie se infiltreaza in pamant si intra in panza freatica, nu in reteaua de canalizare: “Recomand Consiliului sa nu voteze o astfel de eliminare a taxei pe apa de ploaie, pentru ca nu este legala; noi, ca autoritate publica locala, nu putem modifica un ordin dat de ANRSC. Deci legal vorbind, ca tehnica legislativa, nu putem elimina efectiv aceasta taxa pe apa pluviala, pentru ca este… nu stiu daca este infractiune, dar nu e legala, oricum.

In schimb, putem vota si modifica in aceasta sedinta acel indice la care se face referire, care este intr-adevar chiar prevazut de ANRSC, deci acest coeficient de scurgere putem sa-l modificam si in mod natural ar trebui sa-l modificam, pentru ca este un coeficient de scurgere care practic mareste aceasta taxa si nu are in vedere un fapt banal: acela ca intervine gravitatia, deci apa pluviala se scurge in panza freatica. Ori noi pornim de la aceasta premisa ca toata apa pluviala – sau aproape toata apa pluviala – se scurge in reteaua de canalizare.

Ideea este ca in prezent, apa pluviala se calculeaza dupa un indice de 0,85 , care nu poate fi zero, pentru ca nu permite legea, dar putem sa-l stabilim la 0,05 ,  pentru ca asa este prevazut in standardul ANRSC. In hotararile anterioare l-am prevazut aproape de 20 de ori mai mare.

Cred ca asta este modificarea pe care putem s-o facem si eu propun acest amendament: sa facem indicele respectiv sa fie de 0,05 , in loc de 0,85 , cum este in prezent.

Oricum, Dumnezeu stie cum se calculeaza, pentru ca am vazut facturi recente ale CUP Dunarea unde nu sunt trecute toate elementele. Este un puzzle in treaba asta, nu sunt trecute in facturi coeficientul de scurgere, modul de calcul”.

Propunerea lui Botea nu a fost luata insa in calcul, pe motiv ca trebuie ca intai sa se obtina un aviz favorabil de la ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice) si abia apoi CLM poate analiza si vota o modificare a coeficientilor din formula de calcul a taxei pe apa de ploaie.