CHIRIAC: LA ONCOLOGIE NU DORM DOI PACIENTI IN PAT PE TIMPUL NOPTII, CI STAU DOI PACIENTI IN PAT PE TIMPUL ZILEI

In ciuda comentariilor facute pe retele de socializare cu privire la faptul ca in Sectia Oncologie a Spitalului Judetean sunt perioade in care pacientii dorm doi in pat, atat conducerea unitatii amintite, precum si presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, continua sa sustina ca nu se intampla niciodata sa doarma peste noapte doua persoane in pat, ci doar pe timpul zilei, uneori, stau doi pacienti in pat. Mai exact, dupa cum spun directorul Spitalului, Delia Rasnoveanu, precum si presedintele Chiriac, e vorba despre pacienti care vin la spital doar pe timpul zilei, ca sa-si faca tratamentul, iar in acele cateva ore cat fac acest tratament, stau in pat cu un alt bolnav, din lipsa de locuri libere.

Seful judetului spera insa ca odata cu mutarea Sectiei Cardiologie in Corpul B al Spitalului Judetean, unde va beneficia de spatii mai generoase, lucrurile sa se schimbe in bine.

Cum s-ar putea schimba in bine, nu este foarte clar, atat timp cat sectia amintita are aprobat un numar de paturi si nu are voie, legal, sa mareasca acel numar, cu de la sine putere. Altfel spus, indiferent cat de mari ar fi spatiile de care beneficiaza Sectia Oncologie, numarul de paturi va fi acelasi si ca atare, vor continua sa apara situatii in care pacientii stau cate doi in pat.

Deocamdata, insa, si aceasta mutare in care seful CJ isi pune mari sperante este incerta, fiindca ea depinde de deschiderea noii Sectii Cardiologie, aflata intr-o cladire finalizata, dar nefolosita, fiindca exista un proces in instanta intre firma Vamed si CJ Braila. Conducerea CJ a negociat cu Vamed o intelegere, in sensul ca aceasta cladire (ce gazduieste noua Sectie Cardiologie si noua Sectie Pediatrie) sa fie predata pe proces verbal beneficiarului, pentru a fi data in folosinta, iar procesul in instanta sa continue, urmand ca atunci cand se va da sentinta definitiva, aceasta sa fie pusa in aplicare. Problema nu se opreste insa aici, fiindca Vamed, care a subcontractat lucrarile de constructie firmei Carroponte, nu a platit intreaga suma convenita cu aceasta din urma si ca atare, nu poate recupera cartile tehnice de la Carroponte, iar fara carti tehnice nu se poate intocmi procesul verbal de predare- primire.

“In primul rand, mutarea Sectiei de Oncologie in niste spatii mai generoase tine foarte mult de preluarea Sectiei de Cardiologie si Pediatrie. Suntem blocati in momentul de fata, pentru ca constructorul nu vrea sa dea cartile tehnice firmei Vamed. In momentul in care vom avea cartile tehnice ne asumam sa preluam toata cladirea si sa putem da in folosinta doar Sectia de Cardiologie, astfel incat sa putem muta Cardiologia din Corpul B, in Corpul A, iar in Corpul B sa ramana spatiile pentru a muta Oncologia, unde spatiul este foarte mare si isi pot desfasura activitatea in conditii mai bune decat in momentul de fata, pentru ca este mai aglomerat.

In principiu, cei de la Vamed sunt de acord sa predea cladirea, dar au ei o problema, pentru ca mai au niste restante de bani pe care sa ii plateasca constructorului si constructorul refuza sa ii dea cartile tehnice. Deci problema este intre Vamed si constructor.

In ceea ce priveste aglomerarea (de la sectia Oncologie – n.r.), v-a explicat si conducerea spitalului, sunt doar pe anumite sectiuni si doar pe sectia de zi, acolo unde pacientii isi fac tratamentul. Nu stiu, poate gasim niste spatii, alte spatii, pentru a incerca in momentul cand se face aceasta aglomeratie de pacienti sa nu mai stea doi in pat sau doi la tratament pe acelasi pat”.

Cat priveste orizontul de timp in care Vamed si-ar putea rezolva problemele cu firma Carroponte si ar putea obtine cartile tehnice, astfel incat sa poata preda CJ, intr-o forma legala, cladirea nou construita, seful judetului a spus ca nu are nicio idee cand se va intampla acest lucru: “Nu stiu, eu mi-as dori sa se intample ieri, noi suntem pregatiti, avem comisie in cadrul CJ de preluarea acestei cladiri, asteptam doar documentele. Daca documentele sunt puse la dispozitie, procesul va continua si intr-un timp foarte scurt putem prelua aceasta cladire, sa ne-o asumam, astfel incat sa ducem planul pe care ni l-am facut la bun sfarsit. Adica dupa preluarea cladirii facem expertiza pentru solutia tehnica (care sa faca legatura cu vechiul corp al spitalului – n.r.), astfel incat toata cladirea sa fie functionala si alipita de spitalul mare”.