CHIRIAC: NOI AM PROPUS CA IN ZONA DE CURTE, DE GRADINA, TAXA PE APA DE PLOAIE SA FIE ZERO. ASTEPTAM RASPUNSUL DE LA ANRSC

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac, este de acord cu ideea ca acolo unde ploaia cade pe pamant, aceasta este absorbita in sol, deci nu ajunge in reteaua de canalizare si ca atare, nu ar trebui platita taxa pe apa pluviala pentru suprafetele de pamant din curtile cetatenilor, ci numai pentru suprafetele betonate.

Chiriac spune ca aceasta este si propunerea autoritatilor brailene catre ANRSC, careia i-au solicitat oficial modificarea ordinului prin care se reglementeaza modalitatea de calcul a taxei pe apa de ploaie: “Am facut demersuri pentru a se schimba acel ordin si va spun ca coeficientii i-am dus la minim; cererea noastra, propunerea noastra este de a reduce cat mai mult la minim acesti coeficienti, astfel incat factura catre cetatean sa fie cat mai mica, pentru apa de ploaie.

Asteptam sa vedem raspunsul Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice, pentru ca coeficientul pe zona de gradini este zero, asta-i propunerea noastra. Sunt mai multi coeficienti si noi am propus ca la coeficientii pe curte, gradina, unde am copacel, unde am gazon, sa fie zero, iar pentru curtea betonata sa inceapa de la 0,01”.

Seful judetului a mai precizat ca Primaria si CJ nu isi doresc sa impovareze brailenii cu o taxa exagerata pe apa de ploaie, ci doar sa se acopere contravaloarea epurarii apei pluviale in statia de profil: “Trebuie facuta o analiza concreta, cat reprezinta acest coeficient, coeficientii sa fie minimi si maximi, noi intotdeauna o sa ne ducem la coeficientul minim, astfel incat sa putem sa avem o incasare reala, efectiva, pe cat a plouat, comparativ cu costurile de intretinere ale acelei Statii de epurare. Este foarte simplu, este doar un calcul matematic, astfel incat sa existe acest echilibru. Nu ne dorim din aceasta taxa pe apa de ploaie sa aducem venituri suplimentare CUP Dunarea, ci doar sa platim aceasta intretinere a Statiei de epurare, in coeficientul cat reprezinta apa de ploaie”.