DANAILA: ESTE INADMISIBIL SA AVEM 40% PIERDERI PE RETEAUA DE APA. CUP DUNAREA ISI BATE JOC DE 40% DIN BANII PE CARE II INCASEAZA DE LA NOI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca este inadmisibil sa existe pierderi de 40% pe reteaua de alimentare cu apa potabila, iar Compania de Utilitati Publice (CUP) Dunarea sa nu faca nimic pentru imbunatatirea situatiei, de ani de zile.

Danaila considera ca datele prezentate de fostul primar Aurel Simionescu (PSD) – care a declarat ca furturile de apa sunt doar circa 2% din totalul pierderilor, in timp ce pierderile pe retea sunt de 40-42% – arata clar ca marea problema tine de conductele CUP Dunarea, nu de furturile de apa. Nu de alta, spune liberalul, dar CUP Dunarea trece toate aceste pierderi imense in contul nostru, al consumatorilor, care platim si pentru faptul ca prin conductele vechi de zeci sau chiar 100 de ani se pierde aproape jumatate din apa pompata: “Cand domnul primar Dragomir a preluat mandatul, ne-a acuzat pe toti brailenii ca furam apa. Brailenii fura apa si din cauza asta nu putem reduce noi pretul. S-a dovedit, dupa ce a inceput sa se inflameze acest subiect, ca au inceput sa apara diverse statistici. Daca 2% sunt furturile, e o chestiune care intr-un fel sau altul, cu montarea unor apometre inteligente, ce se intampla acum, ar putea sa fie eliminata zona asta de furt. Iar furturile sunt estimate oricum relativ, in raport cu pierderile. Poate se fura 1% si restul sunt pierderi.

40% pierderi, in schimb, sunt inadmisibile, iar faptul ca practic, isi bate joc de 40% din banii pe care ii incaseaza de la noi, pentru apa, ne duce cu gandul la faptul ca aceasta societate, modul ei de organizare astazi nu este eficient. A avut sute de milioane de euro la dispozitie pentru investitii in diferite retele, pentru modernizarea lor, in anii trecuti. De ce nu s-au dus banii catre zonele unde era cu adevarat nevoie? De ce acum in continuare se doreste extinderea retelei in alte localitati unde vor fi 5-6 consumatori si se neglijeaza modernizarea zonelor care produc astfel de pierderi?

Suntem in situatia CET. Bineinteles ca furnizorul de apa nu poate sa ajunga sa fie inchis, pentru ca e un serviciu care trebuie furnizat catre populatie, dar de ce sa ajungem noi sa cheltuim tot timpul bani, ca sa sustinem un operator care este incapabil sa gestioneze banii? Normal ca e mult mai simplu: incasez de la populatie taxa pe apa de ploaie, incasez taxa pe canalizare, incasez pierderi si eu imi vad de treaba mea, nu ma deranjeaza nimeni! Iar primarul si presedintele CJ ar trebui sa ia aceste masuri”.