DANAILA: LA CRAIOVA, DIN 2014, ABONATII CASNICI NU MAI PLATESC TAXA PE APA DE PLOAIE SI E LEGAL. DE CE NU AR FI LEGAL SI LA BRAILA?

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, continua sa sustina ca este perfect legala si posibila eliminarea taxei pe apa de ploaie, dovada ca la Craiova,  aceasta taxa este zero pentru consumatorii casnici, singurii care o platesc fiind agentii economici. Danaila raspunde astfel declaratiilor repetate ale primarului Marian Dragomir (PSD), presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD) si ale unor lideri PSD locali, care spun ca o astfel de decizie nu este de competenta autoritatilor locale, ci trebuie schimbata legea.

Danaila considera insa ca atat timp cat pe actuala legislatie, la Craiova nu a existat niciun fel de problema din 2014, de cand a fost eliminata taxa pe apa de ploaie pentru consumatorii casnici, deci a fost o masura legala, este de presupus ca si la Braila ar fi legala, daca se urmeaza aceeasi procedura pe care au urmat-o doljenii: “La Craiova, din 2014 functioneaza acest mod de taxare a apei de ploaie pentru toti cetatenii persoane fizice. Asta a fost decizia lor acolo: au spus <<Vrem doar pentru persoane fizice sa fie zero taxa pe apa de ploaie>> si toate persoanele fizice platesc zero taxa pe apa de ploaie, adica nimic. Noi am propus zero pentru toata lumea, pentru ca si agentii economici sunt operatori pe raza municipiului, si ei platesc taxe si mai mult decat atat, Primaria este tot la operatori economici, deci banii de la Primarie ar fi luati indirect tot de la noi – si atunci am cerut pentru toata lumea zero.

Toata lumea e de acord, primarul e de acord, presedintele CJ e de acord, cei de la PSD am vazut ca sunt de acord, toti liderii marcanti ai partidului sunt de acord ca nu mai vor apa de ploaie la nivelul la care este ea acum, dar nimeni nu face nimic.

Noi am depus proiecte de hotarare si la CJ, si la Primarie; acum depunem si initiativa cetateneasca pe acest subiect. Nu Consiliul Local si nu CJ si nu Primaria sunt cele care hotarasc cu privire la reducerea la zero a taxei pe apa de ploaie, ci Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Dunarea. Primarul, care este presedintele acestui for, al AGA, trebuie sa propuna eliminarea taxei pe apa de ploaie. Atat; pentru ca asta s-a intamplat si la Craiova. La fel s-a intamplat si la Buzau, doar ca ei au luat-o cu sfarsitul si de asta sunt acolo oarece contestatii. Dar hotararea de la Craiova a ramas definitiva, a ramas valabila, n-a fost contestata de Prefectura, pentru ca nu poate fi contestat de Prefectura un mandat. Deci in momentul in care primarul ar propune in AGA sa fie eliminat coeficientul pentru scurgere si taxa pe apa de ploaie sa fie eliminata, ar trebui supus la vot si toti primarii din judet ar trebui sa voteze”.