DE ZIUA INTERNATIONALA A DREPTURILOR COPILULUI, POLITISTII BRAILENI LE-AU VORBIT ELEVILOR DESPRE PERICOLELE DIN MEDIUL ONLINE

Ziua de 20 noiembrie, sarbatorita ca Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, a fost marcata de politistii braileni printr-o discutie cu elevii, pe tema prevenirii si gestionarii situatiilor de abuz la care acestia ar putea fi expusi in mediul online. Oamenii legii s-au intalnit cu elevii Scolii Gimnaziale „Ion Bancila” din municipiu, carora le-au vorbit despre riscurile la care se expun cei mici atunci cand utilizeaza internetul, precum si despre principalele reguli de care trebuie sa tina cont, pentru prevenirea situatiilor periculoase in care ar putea fi implicati.

“Avand in vedere varsta mica a elevilor participanti la activitati, mesajul preventiv a fost adaptat nivelului de intelegere al acestora, iar notiunile teoretice au fost imbinate cu jocuri educative si sustinute de  materiale video ale caror protagonisti erau copii de varsta lor. Reprezentantul Politiei i-a antrenat pe cei mici in discutii care i-au ajutat sa inteleaga riscurile asociate domeniilor lor de interes in mediul online si le-a oferit recomandari pentru prevenirea implicarii in evenimente neplacute, care i-ar putea afecta emotional sau fizic.

Un accent deosebit a fost pus pe protejarea datelor personale, mai ales pe retelele de socializare, elevii fiind sfatuiti sa nu comunice cu persoane pe care nu le cunosc si in viata reala si sa nu divulge informatii despre ei si familiile lor unor astfel de persoane. De asemenea, pornind de la povestea unei fetite care a hotarat sa se intalneasca cu o persoana pe care a cunoscut-o pe internet, elevii au fost provocati sa identifice greselile facute de aceasta si sa prezinte modul in care ar fi trebuit sa procedeze, pentru a nu se expune la pericole.

La final, cei mici au invatat ca regulile de comportament si masurile de precautie din viata reala trebuie respectate si in mediul online, cum ar trebui sa procedeze in cazul unor eventuale abuzuri pe internet si ce posibilitati de sesizare a autoritatilor au la dispozitie”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.