DRAGOMIR: O SINGURA AUTOMATURATOARE ACOPERA APROAPE INTREG SECTORUL FIRMEI ECO. DACA VA FI NEVOIE, VOM MAI CUMPARA INCA UNA SAU DOUA

Primarul Marian Dragomir admite ca nu este in regula ca in Braila anului 2017 sa se mai mature inca folosindu-se maturi din nuiele, ca acum 100 de ani. Dupa ce consilierul judetean Marian Sirbu (PNL) a facut un comentariu critic pe aceasta tema, edilul sef a precizat ca dupa achizitionarea unei masini moderne de maturat stradal, precum si a altor utilaje pentru dotarea firmei de salubritate Eco SA – la care actionar majoritar este CLM Braila -, lucrurile se vor schimba in bine: “Da, e adevarat, se matura cu maturi din nuiele, acesta este si motivul pentru care am investit 2 milioane de euro in societatea Primariei, ca s-o dotam cu maturatoare stradale”.

Atentionat ca cel putin deocamdata, potrivit listei de utilaje ce urmeaza a fi cumparate, nu este vorba de mai multe maturatoare stradale, ci doar de una singura, edilul sef a admis: “Una foarte moderna si in paralel, masini noi, 600 de containere, masina de aspirat frunzele”.

Atentionat, de asemenea, ca numai cu o automaturatoare si o masina de aspirat frunzele nu se poate face curatenie in intreg municipiul, deci intr-o mare parte a orasului se va matura in continuare cu maturi de nuiele, Dragomir ne-a spus ca are de gand sa continue acest gen de achizitii si anul viitor.

Pe de alta parte, primarul sustine ca o astfel de automaturatoare poate sa acopere “aproape intreg sectorul societatii Eco, constituit din strazile principale si cele perpendiculare pe strazile principale. Urmeaza sa analizam care este eficienta ei si daca va fi cazul, mai cumparam anul viitor inca una sau inca doua, depinde acum, sa vedem si de ce capacitate trebuie sa le cumparam, pentru ca in functie de latimea strazilor respective si de capacitatea lor de a se misca pe teren, efectiv, anul viitor vom mai aloca bani pentru cea de-a doua sau pentru inca doua. Este o masina care se deplaseaza cu o viteza de 20-30 de km/h si pot lucra mai multe persoane, in doua schimburi, pe acea masina, deci nu e o problema”.

Precizam ca de fapt, investitia de  2 milioane euro (9 milioane lei) facuta din banul public la Eco acopera si datoriile firmei, suma alocata efectiv pentru dotari fiind de numai 3. 755.489 lei. Potrivit programului de investitii, banii vor fi folositi pentru achizitionarea a 600 de containere, 2 autocompactoare de 22 mc, a unei automaturatoare de 16 tone, a unui tractor de capacitate 110 CP, a unei remorci agricole dotate cu suprastructura de tip Hook Lift, a unei perii frontale, a unui incarcator cu cupa, precum si a unei autospeciale multifunctionale dotate cu container pentru colectare frunze si container pentru moluz.