DANAILA: CE O SA LE SPUNA PRIMARUL DRAGOMIR CELOR 10.000 DE BRAILENI CARE AU SEMNAT PENTRU REDUCEREA TAXEI DE SALUBRITATE?

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, este nemultumit de faptul ca primarul Marian Dragomir (PSD) a facut in asa fel, incat sa evite introducerea pe ordinea de zi a sedintei CLM din luna noiembrie a proiectelor care vizeaza eliminarea taxei pe apa de ploaie si reducerea taxei de salubritate sustinute prin petitiile pe care au semnat peste 10.000 de braileni.

Chiar daca pe ordinea de zi a sedintei amintite s-au aflat doua proiecte care vizau subiectele amintite – si care au fost respinse prin vot de consilierii PSD si aliatii lor politici -, Danaila spune ca este cu totul altceva, pentru ca proiectele analizate in sedinta erau initiate si sustinute doar de PNL, pe cand proiectele de hotarare rezultate in urma petitiilor respective sunt sustinute de peste 10.000 de cetateni. Ca atare, liderul liberal crede ca atunci cand vor fi discutate aceste ultime proiecte, consilierii municipali PSD, ALDE si PND se vor gandi mai mult, inainte sa respinga niste solicitari venite din partea a 10.000 de alegatori.

Alexandru Danaila este convins ca acesta este si motivul pentru care Primaria a intarziat cat a putut corespondenta cu PNL, prin care facea precizari legate de depunerea documentelor cu cele peste 10.000 de semnaturi: pentru ca alesii din PSD, PND si ALDE nu vor sa aprobe aceste proiecte, dar nici nu le pot respinge atat de usor pe cat le-au respins pe cele care erau initiate de PNL, fiindca de data aceasta este vorba, totusi, de 10.000 de cetateni. Liberalul spune insa ca primarul este obligat sa introduca pe ordinea de zi a sedintei CLM din decembrie proiectele sustinute de braileni si atunci, consilierii PSD, ALDE si PND vor fi nevoiti sa voteze intr-un fel.

Referindu-se la proiectul ce vizeaza reducerea taxei de salubrizare sustinut prin petitia amintita, presedintele PNL Braila a spus: “Numarul necesar de semnaturi, in urma adresei pe care am primit-o de la Primarie, este de 8.867 – asta inseamna ca proiectul va trebui obligatoriu depus si dezbatut in luna decembrie.

Si la aceasta sedinta – noi vom face public momentul la care va avea loc sedinta – este posibil ca unii dintre cei care au initiat acest proiect de hotarare sa vrea sa participe si sunt curios ce le va spune primarul municipiului brailenilor, celor 10.000 de braileni care au semnat aceasta solicitare de reducere a taxei: ca au gresit functionarii, ca a gresit el, ca cei de la PSD nu vor sa micsoreze taxele, desi si-au asumat chestiunea asta in campania electorala?

Si nici macar nu este vorba de reducerea taxei, este vorba de stabilirea taxei la un nivel calculat tot de cei de la PSD. Deci noi nu vrem reducerea taxei acum, noi vrem stabilirea taxei la nivelul sumei pe care PSD, la inceputul anului a supus-o la vot si a aprobat-o in CLM, pentru a fi stabilita drept taxa. Dar se pare ca nu se respecta nimic in ceea ce priveste modul de functionare a societatilor de salubrizare si se baga niste bani in aceasta societate a Primariei, Eco, banii sunt directionati catre alte cheltuieli din vechi si practic randamentul in ceea ce priveste transportul si colectarea gunoiului nu va creste in niciun fel”.

Amintim ca initial, primarul Dragomir a propus CLM o suma pentru taxa de salubritate a aferenta anului 2017, sustinand ca aceasta acopera toate cheltuielile pe care le presupune colectarea si depozitarea gunoiului. Ulterior, cand a intrat in vigoare taxa de mediu (amenda de mediu), edilul sef a propus consilierilor – iar acestia au votat – majorarea taxei de salubritate, ca sa se poata acoperi si aceasta amenda. Cand plata taxei de mediu a fost suspendata, primarul a refuzat sa propuna revenirea la suma initiala, pe motiv ca aceasta nu acopera toate cheltuielile legate de colectarea si depozitarea gunoiului.