DANAILA: PSD BRAILA VREA SA MAJOREZE TAXELE SI IMPOZITELE LOCALE IN ANUL 2018. PNL NU SUSTINE ACESTE PROIECTE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, reproseaza primarului Marian Dragomir si PSD-ului local faptul ca doresc majorarea taxelor si impozitelor locale in anul 2018, lucru care in opinia liberalului nu este necesar. Mai exact, Danaila este de parere ca daca autoritatile locale ar reusi o mai buna colectare a taxelor si impozitelor actuale, s-ar strange suficient de multi bani ca sa nu mai fie nevoie de majorarea poverii care cade tot pe umerii celor care sunt buni platnici.

In plus, presedintele PNL Braila ii acuza pe primarul Marian Dragomir (PSD) si pe presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), ca au postat pe site-urile celor doua institutii proiectele de majorare a taxelor fara sa anunte public, astfel incat cetatenii sa nu stie despre ele, iar perioada in care ar trebui sa aiba loc dezbaterea publica a documentelor respective sa treaca fara ca oamenii sa aiba posibilitatea sa-si exprime eventualele nemultumiri.

Alexandru Danaila a precizat ca in sedintele CLM Braila si CJ Braila din aceasta luna, in care se vor supune dezbaterii si aprobarii cele doua proiecte privind valoarea taxelor si impozitelor locale pe anul 2018, consilierii PNL nu vot vota „pentru”: “PNL nu sustine majorarea taxelor si impozitelor locale, asa cum atat primarul municipiului, cat si presedintele Consiliului Judetean au propus ca proiecte in dezbatere publica, pe site-ul celor doua institutii – proiectele pentru taxele locale pentru anul 2018, care vor fi votate in decembrie. Noi nu vom sustine aceste proiecte de majorare a taxelor si impozitelor locale! Noi suntem pentru mentinerea taxelor in anumite zone si pentru scaderea lor, in altele. Eu va spun ca daca am merge pe o colectare mai buna decat cea pe care o avem astazi, n-ar fi nevoie sa crestem taxele si impozitele. Dar primarului si presedintelui CJ le este simplu sa creasca taxele si sa nu fie interesati de o mai buna colectare.

Noi propunem chiar micsorarea taxelor, pentru anumite categorii de persoane impozabile, pentru ca incercam sa marim baza de impozitare – si cred ca asta ar trebui sa fie obiectivul tuturor: impozite mai mici pentru mai multi oameni, pentru mai multe suprafete construite, pentru mai multe activitati economice care ar trebui sa se desfasoare in municipiul Braila si nu taxe mai mari si o povara mai mare pentru cei care si asa isi platesc taxele si sunt corecti”.

Liderul liberal a dat si cateva exemple de impozite locale cu care liberalii nu sunt de acord: “Codul fiscal prevede niste limite in care consiliile locale pot stabili nivelul taxelor pe care le aplica. O sa va dau un exemplu la societatile comerciale, pentru ca societatile comerciale in ultima vreme au depasit limita de povara, unii antreprenori deja nu mai pot sa-si continue activitatea in conditii normale: impozitul pe cladiri aplicat persoanelor juridice. Codul fiscal spune ca se poate aplica un coeficient cuprins intre 0,08% si 0,2%. Primarul Dragomir a propus un coeficient maxim, si anume 0,2%. Deci suntem pe maximum prevazut de Codul fiscal, ceea ce din punctul meu de vedere este o greseala, sa-i suprataxam pe toti cei care incearca sa investeasca ceva in oras, pana n-o sa mai poata duce.

Mai mult, pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoane juridice – deci, practic, zonele direct productive -, coeficientul prevazut de Codul fiscal este intre 0,2% si 1,3%, iar la Braila propunerea primarului Dragomir si a celor de la PSD este 1,3% – cota maxima.

Asta ca sa nu mai spun ca sunt propuse cresteri la emiterea autorizatiilor de constructie, la emiterea certificatelor de urbanism si la altele. Noi nu suntem de acord cu cresterea taxelor si vom propune scaderea lor in perioada de dezbatere publica si in cadrul sedintele de CLM”.