DIN IANUARIE 2018, TAXA DE SALUBRITATE IN MUNICIPIUL BRAILA SCADE LA 9,5 LEI/PERSOANA/LUNA

Initiativa cetateneasca privind reducerea taxei de salubritate de la 11 lei/persoana/luna, la 6 lei/persoana/luna, pentru care liberalii au anuntat ca au strans peste 10.000 de semnaturi, n-a intrat in discutia consilierilor municipali in sedinta CLM Braila care a avut loc ieri. Desi proiectul respectiv s-a aflat pe ordinea de zi, el a fost scos, fiindca in lista cu semnaturi ce a fost depusa in sustinerea acestuia, in urma verificarilor, s-au descoperit persoane decedate, unele erau puse sub interdictie, altele care nu aveau domiciliul in municipiu, precum si persoane nu au putut fi identificate in baza de date, deoarece informatiile inscrise erau eronate.

Secretarul Primariei, Ion Dragan, a explicat: “Au fost depuse un numar total de 9.351 de semnaturi in sustinerea acestui proiect de hotarare, s-a procedat la verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege, in cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei si a rezultat ca poate fi certificat domiciliul si dreptul de vot pentru un numar de 3.367 persoane din volumul I si 4.372 persoane din volumul II. Fata de aceste verificari, initiativa cetateneasca nu indeplineste cerinta de a fi sustinuta de 5% din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ teritoriale Municipiul Braila. Fata de acest aspect, va propun retragerea de pe ordinea de zi, deoarece nu este indeplinita conditia de numar de sustinatori”.

La randul sau, primarul Marian Dragomir (PSD) a declarat: “Numarul total de semnaturi necesar pentru indeplinirea unei initiative cetatenesti este de 8.866, iar totalul semnaturilor depuse de dumneavoastra este 7.579. Diferenta apare ca urmare a urmatoarelor aspecte: in primul dosar, 2 persoane figureaza decedate, 4 persoane sunt minori, 3 persoane figurau puse sub interdictie, 68 de persoane nu figureaza cu domiciliul in municipiul Braila, 459 de persoane nu au putut fi identificate in baza de date, deoarece datele erau eronate. In cel de-al doilea dosar, 13 persoane erau decedate anterior semnarii, 11 persoane erau minore, o persoana este pusa sub interdictie si nu are dreptul, 101 persoane nu figureaza cu domiciliul in municipiul Braila, 485 de persoane nu se pot identifica ca persoane reale din municipiul Braila”.

Edilul sef a precizat insa ca din luna ianuarie 2018, taxa de salubritate se va reduce, totusi, de la 11 lei/persoana/luna, la 9,5 lei/persoana/luna.