DRAGOMIR: DACA REDUCEREA TAXEI PE APA DE PLOAIE AFECTEAZA MAJOR BUGETUL CUP DUNAREA, EXISTA RISCUL CA BERD SA CEARA INAPOI BANII CU CARE A FINANTAT COMPANIA

Primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), sustine ca a fost intotdeauna impotriva platii taxei pe apa de ploaie, indiferent daca aceasta are o valoare mai mare sau mai mica. El spune insa ca daca se aproba in Consiliul Local o hotarare prin care se decide reducerea sau chiar eliminarea taxei respective, aceasta trebuie sa fie votata in mod legal si de aceea este nevoie de timp, pentru a se obtine toate avizele necesare de la nivel national.

Dragomir nu este de acord cu liberalii, care spun ca nu este nevoie de niciun aviz si de nicio schimbare de legislatie, ci totul se poate rezolva la nivel local, in ADI Dunarea: “Nu eu si nici consilierii municipali noi nu am votat pretul la apa. Pretul la apa l-ati votat si dvs si l-ati votat in mod legal la acel moment, pe baza unor acte, a unor norme juridice in vigoare.

Si aici as vrea sa va prezint un lucru: ceea ce propuneti dvs sa stiti ca noi am intreprins deja. Am avut o sedinta a Comitetului Director al ADI Dunarea si am solicitat aviz de la ANRSC si de la Asociatia Romana de Standardizare, deoarece fara acele avize nici dvs nu ati votat atunci cand ati votat pretul apei, deoarece ele sunt obligatorii prin lege. In momentul in care ne vine avizul de la ANRSC, prezentam Consiliului Local avizul pe cele doua variante propuse de noi sau pe una considerata de dansii legala si atunci doar cu avizul ANRSC – asa cum este legal si s-a facut de fiecare data in CLM – se poate modifica pretul apei.

Am adus inclusiv un aviz de la ANRSC Dolj, Craiova, pentru ca fara avizul ANRSC nici dansii nu au modificat pretul la apa. In concluzie, pentru a face si noi acelasi lucru, avem nevoie de avizul ANRSC”.

Pe de alta parte, Dragomir spune ca sunt cateva orase – in afara de Craiova, care a eliminat taxa pe apa de ploaie fara niciun fel de alt artificiu – care au scos taxa pe apa de ploaie, “dar in 2014, atunci cand se putea, dar nu au scos-o, ci au inclus-o in pretul apei”: “RAJA Constanta – 8,78 lei/mc apa, Valcea – 8,32 lei/mc apa, Buzau – 8,15 lei/mc apa, conform raportarilor de la data de 1 iulie 2017, realizate de ziarul <<Adevarul>>”.

Edilul sef a mai precizat ca in momentul in care va veni avizul de la ANRSC, va cere CUP Dunarea sa faca o analiza si sa prezinte consilierilor care este impactul pe care il va avea eliminarea sau reducerea taxei pe apa de ploaie asupra investitiilor pe care compania amintita si le-a asumat prin contract, atunci cand a primit finantari europene. Marian Dragomir a explicat ca in cazul bugetul CUP va fi atat de afectat, incat compania nu va mai fi capabila sa faca investitiile asumate prin contractul de finantare, exista riscul ca BERD sa ceara banii inapoi.