S-A STABILIT UNDE VOR FACE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII IN 2018 PERSOANELE ASISTATE SOCIAL DIN MUNICIPIUL BRAILA

Consiliul Local Municipal Braila a aprobat in cea mai recenta sedinta de plen “Planul de actiuni sau de lucrari de interes local pentru repartizarea orelor de munca pe anul 2018”. Mai exact, este vorba despre lucrarile la care vor fi repartizate cele circa 200 de persoane asistate social care trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii, in schimbul banilor primiti in baza Legii 416 a venitului minim garantat.

Potrivit planului aprobat de alesii locali, in 2018, asistatii sociali vor fi folositi dupa cum urmeaza:

*La Serviciul de Utilitate Publica de Administrare a Fondului Locativ si a Cimitirelor (SUPAFLC) Braila, unde se vor face activitati de curatenie pe tot parcursul anului. SUPAFLC a precizat ca are nevoie de circa 54 de persoane in perioada martie – noiembrie si 36 de persoane pentru decembrie – februarie, pentru diverse activitati de curatenie in cimitire.

* In cazul Serviciului de Utilitate Publica Seroplant Braila, pentru lucrari de greblat frunze, taiat lastari, adunat hartii si resturi vegetale, sapat si maruntit pamantul, incarcarea resturilor materiale si vegetale in mijloace de transport. Seroplant a estimat  necesarul la circa 30 de persoane.

* La Serviciul de Utilitate Publica de Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL) Braila, pentru activitati ce nu necesita personal calificat, ce se vor desfasura pe tot parcursul anului. Institutia a solicitat 10 persoane.

* La punctele de depozitare a produselor alimentare distribuite categoriilor de persoane cele mai defavorizate, pentru activitati de manipulare a ajutoarelor alimentare care sunt distribuite in cadrul Programului Operational Regional “Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, finantat din Fondul de Ajutor European.  S-a estimat ca sunt necesare 16 persoane, pentru descarcarea produselor alimentare.

* La Directia de Asistenta Sociala (DAS) Braila, pentru activitati de manipulare (incarcare/descarcare la locul de depozitare si la domiciliul beneficiarului) a materialului lemnos acordat gratuit cu titlu de ajutor de urgenta. S-a estimat ca sunt necesare 6 persoane.

* La Centrul Social de Gazduire in Regim de Urgenta din subordinea DAS, au fost cerute 50 de persoane care sa presteze actiuni sau lucrari de interes local in perioada sezonului rece, respectiv 15 persoane lunar, pentru perioada martie – octombrie.

De asemenea, persoane apte de munca din randul asistatilor social vor fi utilizate la diverse institutii si servicii publice din subordinea CLM Braila si a Primariei, pentru activitati de igienizare si deszapezire.

Precizam ca in evidentele Directiei de Asistenta Sociala (DAS) Braila sunt inregistrati un numar de 195 titulari de venit minim garantat, din care 77 sunt persoane apte de munca. Potrivit legii, persoanele asistate social sunt obligate sa desfasoare 15 ore pe luna de munca in interes local, respectiv 180 de ore pe an. Neefectuarea acestor ore de munca duce la suspendarea/incetarea platii ajutorului social.