VARGA: GUVERNUL ROMANIEI A DAT IN JUDECATA MUNICIPIUL GALATI, PENTRU A RECUPERA O PARTE DIN CELE 1000 HA SITUATE PE RAZA JUDETULUI BRAILA

Guvernul Romaniei a dat in judecata Municipiul Galati, pentru a recupera o parte din cele 1.000 de ha de pe raza judetului Braila, care au fost date in proprietate Galatiului, prin HG 512/2002, pentru constructia de locuinte sociale. Informatia a fost data publicitatii astazi de deputatul Vasile Varga (PNL), care a precizat ca Guvernul doreste sa transfere inapoi la Agentia Domeniilor Statului 665 ha din cele 1.000 ha, pentru ca suprafata respectiva nu a fost folosita pentru destinatia prevazuta in HG 512, ci a fost concesionata de Primaria Galati ca teren agricol.

Deputatul Varga a declarat: “Guvernul Romaniei a chemat in judecata Primaria municipiului Galati, pentru ca acel teren pe care l-au folosit cei de la Galati nu a fost in conformitate cu HG 512, adica el avea o folosinta de utilitate cu totul alta, pe care ei in ultimii 10 ani de zile n-au folosit-o: deci sa construiasca locuinte si utilitati sociale si nu sa inchirieze acele terenuri prin contracte de concesiune si sa castige cateva milioane de euro in aceasta perioada.

De mai multa vreme la sediul PNL am vorbit despre aceasta HG si despre faptul ca CJ Braila este cel care trebuie sa faca demersurile necesare pentru reintoarcerea din domeniul public al Galatiului in domeniul public al statului roman, respectiv la ADS sa se reintoarca acest teren. Si exista actiune pe rolul instantelor, prin care Guvernul Romaniei a facut acest lucru, a chemat in judecata Municipiul Galati, ca autoritate publica. Este adevarat”.

Intrebat ce se cere in cadrul acestui proces, deputatul a raspuns: “Anularea acelei Hotarari de Guvern si trecerea din domeniul public al municipiului Galati in domeniul public al statului roman. Deci o preia statul roman, ADS, ca ei administrau acest teren si se reintoarce unde a avut initial primul proprietar; dar nu mai poate sa-l foloseasca ca un teren agricol, cineva sa plateasca redeventa si Consiliul Local Galati sa-si insuseasca acele milioane de euro pe toata perioada aceasta”.

Chestionat, in continuare, despre ce suprafata este vorba in aceasta actiune in instanta, Vasile Varga a precizat : “665 hectare, ca de restul nu putem vorbi, pentru ca acolo sunt deja constructii, cu ANL-ul de-abia au intrat si ei intr-o legalitate, ca n-aveau buletine nici pe teritoriul municipiului Braila, nici pe teritoriul municipiului Galati”.

Amintim ca in luna septembrie, Guvernul Tudose a solicitat oficial, printr-un memorandum, Consiliului Local Municipal Galati, sa emita o hotarare prin care sa aprobe transferul terenului in suprafata de 655,29 ha inapoi la Agentia Domeniilor Statului, de unde a fost luat in 2002. Ca urmare a acestei solicitari, CLM Galati a avut pe ordinea de zi din luna octombrie un proiect de hotarare pe aceasta tema, insa proiectul a fost retras, pe motiv ca „situatia mai trebuie analizata”.