VIOREL MORTU: AVEM STATUI CARE ZAC IN CURTEA LICEULUI DE CHIMIE DIN 2015, N-AR TREBUI SA ORGANIZAM UN NOU SIMPOZION DE SCULPTURA NICAPETRE

Consilierul judetean Viorel Mortu (PSD) sustine ca ar fi bine ca in 2018 sa nu se mai desfasoare inca o editie a Simpozionului International de Sculptura Monumentala “Nicapetre”, avand in vedere ca statuile realizate la cele 2 editii anterioare (cele din 2015 si 2016) zac si acum in curtea Liceului de chimie.

Mortu a declarat la cea mai recenta sedinta CJ Braila ca intai trebuie gasit un spatiu in care sa fie expuse statuile existente si abia apoi ar trebui sa se organizeze o noua manifestare de acest gen. Mai mult, consilierul PSD a mai precizat ca oricum, in 2018 se va realiza un simpozion de sculptura in colaborare cu Garnizoana Braila, deci n-ar fi cazul sa se cheltuiasca banul public cu un al doilea simpozion de sculptura: “Se pune in discutie faptul ca nu apare in programul manifestarilor culturale din anul 2018 Simpozionul <<Nicapetre>>. Eu spun de acum colegului si prietenului nostru Marian Capatina (consilierul judetean care a fost initiatorul acest proiect – n.r.): cata vreme nu avem rezolvata problema statuilor care zac – acesta este termenul care-mi convine mie acum – in curtea Liceului de chimie, as paria greu pe un proiect de acest tip, sa ne adaugam cu inca un proiect nefinalizat.

Anul acesta Muzeul Brailei a pregatit simpozionul in colaborare cu Garnizoana Brailei, pentru a sculpta busturile unor militari celebri jertfiti pe campul de lupta, care sa formeze o rotonda in curtea Garnizoanei. Este un moment de respiro intre cele 2-3-5 editii, prin care in anul 2018 noi transformam editia in acest eveniment; dar ar trebui, in egala masura, sa grabim, sa gasim forma prin care plasam statuile undeva in Braila.

Au fost discutii fel de fel, de tipul acesta; daca insa nu se vrea pe Bulevardul Independentei, putem gasi o formula de dirijare catre alte locuri, pentru ca v-am spus deja de mai multe ori, Braila este orasul cel mai sarac in statui din Romania”.