CHIRIAC: SPER CA IN ACEST MANDAT SA REABILITAM 300 DE KM DE DRUM JUDETEAN. DA, IN 2017 AM REPARAT ZERO KM…

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac (PSD), ramane un vesnic optimist, cand este vorba despre repararea drumurilor judetene, in ciuda faptului ca multe dintre planurile sale pe aceasta tema au esuat lamentabil. Si spunem “lamentabil” pentru ca reparatiile programate si anuntate de el in cursul anului 2017 nu numai ca nu s-au finalizat, dar nici macar nu au inceput… Mai concret, la inceputul anul trecut, Chiriac dadea asigurari ca in 2017 se vor realiza 35 de km de covor asfaltic si 40.000 mp de plombe pe drumurile judetene. Mai apoi, in vara lui 2017, cand nu se finalizase inca nici macar licitatia, el ne asigura ca in circa 2 luni (de la jumatatea lui septembrie, cand spera sa se finalizeze licitatia, pana la jumatatea lunii noiembrie) este suficient timp ca sa se faca cei 35 de km de covor asfaltic si cele 40.000 mp de plombe pe drumurile judetene. Nu s-a intamplat nici acest lucru, nu s-a reparat nici un metru de drum judetean.

Mai nou, seful judetului ne vorbeste despre planurile sale marete pentru repararea drumurilor judetene, in mandatul 2016-2020: “Ca si anvergura, speram sa ne si reuseasca in acest mandat aproape 300 de km de drum judetean reabilitati. Un lucru exceptional”.

Atentionat ca pana la finele anului 2017, bilantul reabilitarilor a fost “zero km de drum judetean”, Chiriac ne-a raspuns: “Anul acesta (anul 2017 – n.r.) au fost zero km, dar facand socoteala cu proiectele europene, cu tot ce inseamna asta, acolo este… Eu mi-as fi dorit… anul acesta (in 2017 – n.r) am avut bani in buget pentru 35 de km, dar n-am avut contract… In 2 ani si jumatate credeti ca nu se pot infaptui 300 de km? Eu raman optimist.

De exemplu, anul acesta (in 2017 – n.r.) am avut bani pentru 35 de km; daca aveam contract, ii faceam. Nu este vina mea ca s-a contestat, s-au dus pe la CNSC, pe la curti de apel si asa mai departe. Eu sper, cu aceasta modificare a Legii achizitiilor, sa nu mai avem astfel de comentarii, adica lucrurile pe partea de achizitii sa se intample mult mai repede. Este inadmisibil ca o achizitie sa se desfasoare pe perioada a 10 luni de zile.

Eu va spun calculele mele efectiv matematice pe tot ce inseamna proiecte, suma, numar de kilometri. Restul, partea a doua, partea de pocedura… pana la sfarsitul mandatului mai sunt 2 ani si jumatate, cred ca procedurile se vor finaliza, fiind demarate si de foarte mult timp, adica o sa avem efectiv contractele.

Mai e si partea de cata putere are firma respectiva, sa nu ajungem in premise in care, Doamne-fereste, sa vina cu 2 maturi, noi sa avem bani pentru 80 de km si el sa vina sa mature drumurile. Atunci legislatia… trebuie sa facem intr-un fel, astfel incat sa reziliem contractul respectiv si sa vina o firma puternica, care poate sa cheltuie banii aia si sa ne faca o lucrare de calitate.

Eu va spun ca in momentul de fata eu, daca hotarasc sa ma duc sa plombez o groapa de pe drumul judetean, mi se poate face dosar penal, pentru ca n-am contract. O sa zica lumea ca am atribuit eu lucrarea. Sau sa-i spun unui primar sa ma ajute… Nimeni nu poate interveni; e o nebunie!

Ati vazut si dvs cu parapetul ala, cu accidentul de la Gropeni. A trebuit sa gasim o solutie mai asa, pe situatii de urgenta, ca venea iarna, era o curba foarte periculoasa, sa luam bani de la situatii de urgenta si sa facem acel parapet. Este inadmisibil! A durat o luna de zile: Hotarare de Consiliu, mutat bani dintr-o parte in alta, facut procedura de achizitie, castigatoarea, termen de lucrari, proces verbal si asa mai departe. Deci astia sunt timpi morti, pe care noi vrem sa-i eliminam”.