CARE E AMPLOAREA IROSIRII BANULUI PUBLIC, CA SA SE INCADREZE LA “SIFONARE” SI SA TE REVOLTE, SIMONA DRAGHINCESCU?

Presedintele PND Braila, Simona Draghincescu, pare sa analizeze cu unitati de masura diferite irosirea banului public, in functie de perioada in care s-a intamplat acest lucru – mai exact, in functie de pozitia pe care o ocupa: adversar al PSD, Razboinica din opozitie, sau aliat al PSD, mai putin razboinica si mai toleranta cu irosirea banului public, daca e vorba de sume mai mici.

Mai concret, ne referim la atitudinea acesteia in legatura cu constructia in municipiu a unor sensuri giratorii pentru care au fost alocate sume exagerate. In anul 2014, cand CLM Braila aproba alocarea a circa 6 miliarde lei vechi pentru constructia a doua sensuri giratorii (deci circa 3 miliarde de lei bucata), consilierul municipal Simona Draghincescu, ce era atunci adversarul PSD, acuza vehement faptul ca este un pret de 10 ori mai mare decat cel corect, fiindca un astfel de sens giratoriu s-ar fi putut face, potrivit estimarilor proprii, cu 200 – 300 de milioane lei vechi. Indignata, ea acuza “sifonarea” banului public si ameninta ca ii va face plangere penala primarului Aurel Simionescu (PSD).

Acum, cand CLM Braila a aprobat alocarea a 5 miliarde lei vechi pentru un singur sens giratoriu, Draghincescu, aliata a PSD, s-a facut ca ploua, iar consilierii municipali PND au votat alaturi de PSD, pentru alocarea acestor bani.

Dupa ce MD Press a semnalat aceasta diferenta de atitudine, Draghincescu a scris pe o retea de socializare ca nu s-a „inghesuit” sa comenteze despre pretul sensului giratoriu de 5 miliarde lei vechi pentru ca a vrut sa vada ce comentarii fac altii. Draghincescu admite ca suma alocata este una foarte mare si ca de obicei, indiferent de subiect, ajunge la a-l ataca pe liberalul Danaila, care a facut si-a dres: <<Pretul este, in opinia mea, unul foarte mare DAR daca ma raportez la cele aprobate in mandatul „ieftinului” viceprimar Danaila acesta pare a fi un „cadou” pentru Primaria Braila.
Pentru ca ipocrizia si impostura celor de la PNL este la cota maxima in aceasta perioada (la fel ca si la apa de ploaie) iar acestia se fac ca „uita” ca cele mai scumpe sensuri giratorii din istoria Brailei au fost executate, calculate si aprobate in CLMul PNListilor USListi TOCMAI de cel care critica acum sensurile lui Dragomir, am ramas pur si simplu fara cuvinte… DE CE? Pentru ca pretul pe mp al unui sens giratoriu din mandatul „Ieftinului si Zgarcitului” viceprimar Danaila este de aproape 270 lei/mp iar cel al lui Dragomir este de 91 lei/mp>>.

Draghincescu, care are rafuieli personale cu fostul viceprimar Alexandru Danaila, se face ca nu stie faptul ca nu viceprimarul – indiferent cine este el – “executa, calculeaza si aproba” niste sensuri giratorii. In plus, ca de obicei, Draghincescu se face ca nu stie faptul ca nu viceprimarul are ultimul cuvant intr-o Primarie, ca nu viceprimarul ia decizia finala intr-o chestiune sau alta, ci primarul. Iar primarul din mandatul in care s-au votat sensurile giratorii in valoare totala de 6 miliarde lei vechi era Aurel Simionescu (PSD). Dovada ca Draghincescu este pe deplin constienta ca primarul este cel care are ultima decizie este faptul ca la vremea scandalului cu sensurile giratorii amintite, cand era indignata de “sifonarea” banului public, ea a declarat ca ii va face plangere penala primarului Simionescu, nu viceprimarului Danaila.

Liderul PND se face ca uita si faptul ca CLM din acea perioada, care a aprobat sumele alocate celor doua sensuri giratorii in valoare totala de 6 miliarde lei vechi, nu era “al PNL-ului”, ci era in primul rand al aliatilor de azi ai Simonei Draghincescu, PSD-istii – care aveau cel mai mare numar de consilieri – si ca fara votul PSD, PNL nu ar fi putut trece de unul singur acel proiect de hotarare.

Simona Draghincescu se arata insa nedumerita ca “unii comentatori se fac ca nu inteleg, inducand in eroare cetatenii”: <<Ca PNListii lui Danaila nu pot sa inteleaga si nici sa priceapa ca un sens giratoriu de 1.200 mp in valoare de 267.000 lei este mult mai scump decat unul de 5.500 mp in valoare de 485.000 lei, inteleg, dar ca unii „comentatori” se fac ca nu inteleg acest aspect extrem de important, inducand in eroare cetatenii, nu mai inteleg mai ales atunci cand acestia sunt asa zisi formatori de opinie. Ca era un postac.. fie la el dar cand e un formator de opinie…mmmn! Sa inteleg ca nu se intelege sau nu vor sa priceapa??? (este vb despre un alt sens giratoriu nu de cel dat de exemplu de Primarul Dragomir). Sa-l critic pe PSDistul Dragomir ptr ca a micsorat cheltuielile ptr un sens giratoriu de 3 ori fata de cele ale PNListul Danaila numai ca asa vor unii sa-l critic? NU, DAR il critic pe Dragomir pentru ca putea sa micsoreze costurile de 4 sau poate de 4,5 ori. Nu pot insa sa nu-l apreciez pentru ca a micsorat costurile de 3 ori!”.

In opinia noastra, asta e ceva de genul “e adevarat ca si astia sifoneaza banul public, dar sifoneaza mai putin decat cei de dinainte, e de bine, n-am motive sa-i critic, ba dimpotriva, ii apreciez!”.

Daca am merge pe calculele facute de insasi Simona Draghincescu in 2014, un sens giratoriu de dimensiunile celui construit atunci cu aproape 3 miliarde lei vechi se putea realiza cu cel mult 300.000 lei vechi. Noul sens giratoriu, despre care discutam, este de circa 3 ori mai mare decat cel din 2014 – asta ar insemna ca s-ar putea realiza cu 900.000 lei. Daca luam in calcul si inflatia si o crestere a preturilor, plusam pana la 1,5 miliarde lei vechi; exagerand, putem chiar sa dublam suma de 900.000 lei vechi – si ajungem la 1,8 miliarde lei vechi. De aici si pana la 5,03 miliarde lei vechi, cat s-a alocat pentru constructia acestui ultim sens giratoriu, este distanta mare!

Asa incat, stimata Simona Draghincescu, intrebarea pe care si-o pun “unii comentatori” este: daca se fac investitii pe care se cheltuieste dublu, comparativ cu suma reala, sau chiar triplu, nu mai este “sifonare a banului public”, nu mai este de condamnat? Numai daca se cheltuiesc fonduri care inseamna de 10 ori suma reala intra la categoria “sifonare” si este cazul sa ne indignam? Daca se reduce amploarea “sifonarii” trebuie sa apreciem?

“Comentatorii” care, in opinia ta, “se fac ca nu inteleg”, sunt de parere ca indiferent cu cat se “incarca” factura peste suma corecta, este o irosire a banului public si trebuie semnalata si criticata. Fiindca nu suma pe care o irosesti din banul public conteaza in primul rand, ci fapta, ca atare. Asa cum nu suma pe care o furi conteaza in primul rand, ci furtul, ca atare. Iar faptul ca si altii au irosit banul public pana acum nu este un motiv sa nu-i condamnam pe cei care il irosesc astazi. (Si ca veni vorba, daca ai dovezi despre fapte ilegale, asa cum spui, trimite-le urgent la organele abilitate!)

In opinia “unor comentatori”, faptul ca suma pe care o irosesc edilii acum este mai mica decat cea irosita de fostii edili nu scuza faptul ca se irosesc in continuare bani publici. Dar ar fi interesant de stiut: cam care este amploarea irosirii banului public, ca sa se incadreze in categoria “sifonare” si sa te revolte, Simona Draghincescu? Si ne-ar interesa un raspuns care sa nu varieze in functie de perspectiva din care privesti lucrurile: din barca opozitiei sau din barca puterii.

Pe de alta parte, intelegem, totusi, ca din fotoliul de director adjunct la Zona Libera Braila, pe care l-ai ocupat dupa ce ai devenit aliata PSD, lucrurile se vad altfel decat atunci cand erai in opozitie.