DEPUTATUL VARGA, NEMULTUMIT DE RITMUL LENT IN CARE SE REALIZEAZA CADASTRUL GRATUIT PENTRU CETATENI

Deputatul Vasile Varga (PNL) este nemultumit de ritmul lent in care se desfasoara la nivelul judetului Braila lucrarile ce vizeaza realizarea cadastrului gratuit pentru cetateni. Varga spune ca acesta reprezinta un ajutor important pentru persoanele care poseda surafete de teren pentru care detin documente justificative si pe care nu le-au inregistrat pana in prezent, fiindca procedura era destul de complicata si costisitoare.

In plus, Varga declara ca  dincolo de acste chestiuni ce tin de rezolvarea problemelor punctuale ale unor cetateni, este necesar sa se grabeasca si lucrarile de cadastru pentru terenurile din domeniul public.

Deputatul face referire la Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF), al carui obiectiv este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara  (ANCPI), dar si din fonduri externe.

Pentru simplificare procedurilor de inregistrare, ministerul de resort a elaborat si Legea cadastrului si cartii funciare, a carei adoptare a fost  o conditie impusa Romaniei, in cadrul negocierilor cu Banca Mondiala. Una dintre noutatile aduse de aceasta lege se refera la faptul ca permite inregistrarea constructiilor pentru care nu exista documente justificative, adica se pot inregistra si anexele din gospodariile din mediul rural pentru care proprietarii nu au documente.

“Toata ziua se vorbeste ca se face gratuit cadastrul cu bani de la Banca Mondiala. Deocamdata, in judetul Braila, spre deosebire de alte judete, nu am vazut nicio localitate care sa apara in Monitorul Oficial ca a terminat cadastrul. Nicio localitate! Deci au fost primele doua localitati care au fost ca experimente si-au primit primii bani, Movila Miresii si Tudor Vladimirescu, si pe urma si celelalte, dar deocamdata nu s-a finalizat nimic.

In al doilea rand, nicio unitate administrativ teritoriala nu poate sa incheie un contract de concesiune. Am primit nenumarate mesaje de la Asociatia primarilor, am promovat, de altfel, aceasta initiativa legislativa, a trecut de Camera Deputatilor si acum o urmarim la Senat in acesta sesiune, ca fiecare cetatean sa poata sa-si inscrie in cartea funciara diferenta de teren pe care o are de peste 30 de ani sau 40 de ani in curtea lui. Daca te duci la cartea funciara, ai diferenta de 10% din teren, nu se poate inscrie. Trebuie sa te duci la un judecator, sa te judeci ca sa constati ca tu stai acolo, in curtea aia, de 30 de ani sau 40 de ani cu parintii tai si tu te judeci cu tine”, comentat Vasile Varga.

Precizam ca numai in cursul anului 2017, peste 2.000 de primarii din toata tara au semnat contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliara pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pe sectoare cadastrale, in cadrul PNCCF.  In judetul Braila, potrivit datelor publicate de ANCPI, localitatile care au semnat contracte in exercitiul financiar 2017 sunt urmatoarele: Bordei Verde, Cazasu, Chiscani, Dudesti, Faurei, Galbenu, Gemenele, Gradistea, Gropeni, Ianca, Insuratei, Jirlau, Mircea Voda, Racovita, Rimnicelu, Romanu, Rosiori, Salcia Tudor, Scortaru Nou, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Sutesti, Tichilesti, Unirea, Visani, Zavoaia.