NITA: FAPTUL CA ARENDASUL IMB AR FI PRELUAT DE UN FOND DE INVESTITII NU AR ADUCE NICIUN BENEFICIU JUDETULUI BRAILA

Deputatul Nicu Nita (PSD) nu crede ca o posibila preluare a firmei SC „Agricost” – arendasul Insulei Mari a Brailei – de un fond de investitii strain ar fi un lucru care sa aduca beneficii judetului  nostru. Informatia cu privire la o posibila preluare a “Agricost” de un fond de investitii din Abu Dabi a aparut in mediul online, de ceva vreme existand diverse zvonuri cu privire la negocieri ce s-ar purta intre firma omului de afaceri afaceri barladean Constantin Dulute si diversi investitori interesati sa se implice in afacerea din IMB. Reprezentantii “Agricost” au admis ca sunt interesati de posibile parteneriate, pentru a obtine fondurile necesare unor investitii importante in IMB, precizand insa ca nu se pune problema de o cedare totala a afacerii din Insula catre vreo alta firma sau fond de investitii.

In ceea ce-l priveste, deputatul Nicu Nita spune ca nu este corect ca afacerea  din Insula Mare sa fie transferata intre firme care falimenteaza (aluzie la „TCE 3 Brazi” SRL Piatra Neamt, primul arendas al IMB, care a dat faliment, concesiunea terenului din Insula ajungand prin decizie a instantei la firma „Agricost”. Asta, in conditiile in care intre „Agricost” si „TCE 3 Brazi” exista un parteneriat, patronii celor doua firme fiind la vremea respectiva apropiati) sau care vand (varianta in care “Agricons” ar fi preluata de un fond de investitii). El crede ca mai corect ar fi ca in astfel de cazuri, terenul sa revina la Agentia Domeniilor Statului, care sa caute alt arendas sau alti arendasi: “Noi, agricultorii braileni, suntem foarte revoltati in legatura cu arendasul IMB, dat fiind ca firma TCE a fost falimentata, iar acum, <<Agricost>> nu plateste mai nimic la Braila, profiturile se duc in alta parte. Am inteles ca vor sa se asocieze cu niste fonduri de investitii. Eu am sa ridic saptamana viitoare, intr-o sedinta la Comisia de agricultura din Camera Deputatilor, aceasta problema, a firmelor care intra in faliment, se preiau una pe alta si continua sa pastreze in arenda suprafete mari de teren. Si noi avem atatia agricultori in Braila, oameni cu bani, care poate ar fi interesati sa ia in arenda suprafete de pamant din Insula Mare!

Mai mult, vor sa puna mana si pe canalele de irigat din Insula, sa fie proprietatea <<Agricost>>. Ce e cel mai grav pentru agricultorii nostri care mai au pamant in IMB este ca atunci cand canalele de irigat vor deveni proprietatea <<Agricost>>, fermierii braileni risca sa se trezeasca la un moment dat ca o sa li se ceara sume foarte mari, ca sa li se dea voie sa ia apa din canalele respective. Cei de la <<Agricost>> vor face ce vor ei acolo! Ca sa nu mai spun ca ei iau subventii foarte mari pentru terenul din IMB”.

Precizam ca in anul 2016, firma “Agricost” a incasat subventii de la stat in valoare de aproape 20 de milioane euro, pentru activitatea agricola desfasurata in Insula Mare a Brailei.