PSD BRAILA NE IA PE TOTI DE PROSTI: CUP NE-A INSELAT, DAR DIRECTORUL MANGIUREA (PSD) NU E VINOVAT

Faptele seci sunt asa: din februarie 2013 si pana in decembrie 2017, CUP Dunarea Braila a folosit in paralel doua formule de calcul a taxei pe apa de ploaie, desi legal, ar fi trebuit sa foloseasca una singura, care fusese aprobata in Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Dunarea. Vechea formula de calcul, folosita pana in 2013, lua in considerare toata suprafata de teren detinuta de clientul CUP si o medie a precipitatiilor pe ultimii 10 ani. In noua formula (folosita din 2013 pana in prezent) se face calculul separat pe suprafetele construite si pe cele neconstruite, iar cantitatile de precipitatii luate in considerare sunt cele raportate de Institutul National de Metrologie cu o luna inainte de cea pentru care se face calculul (de exemplu, pentru factura aferenta lunii februarie se ia in calcul cantitatea de precipitatii raportata de INM in luna ianuarie).

Daca se face taxarea pentru o casa (si curtea aferenta) pe vechea formula, rezulta o suma mai mare decat cea care iese pe noua formula. Uneori, taxa calculata pe vechea formula este dubla, comparativ cu taxa pe noua formula.

Ca sa poata folosi noua formula, aprobata de ADI Dunarea in februarie 2013, CUP Dunarea trebuia sa aiba informatii legate de suprafetele construite si cele neconstruite din fiecare curte. Unii clienti au venit sa declare suprafetele respective, altii nu. In cazul celor care n-au venit, timp de 5 ani, angajatii CUP nu si-au pus problema sa faca demersuri pentru a afla aceste informatii. Nu; in cazul acestor clienti au continuat sa foloseasca vechea formula – care nu mai era valabila, conform deciziei ADI Dunarea – si au spus “Doamne-ajuta!” , fiindca astfel incasau sume mai mari decat ar fi trebuit sa incaseze.

Legislatia in vigoare impune ca toti clientii sa fie taxati pentru apa de ploaie dupa aceeasi formula. CUP Dunarea a taxat in ultimii 5 ani, in paralel, dupa o formula valabila si dupa una care nu mai era valabila. In ultimul an si jumatate, director general la CUP Dunarea a fost Silviu Mangiurea (PSD), iar director economic a fost Ionel Avram (PSD).

In decembrie 2017, braileanul Mihail Stafida a castigat un proces intentat CUP Dunarea, instanta constatand  ca amintita companie i-a incarcat acestuia facturile la taxa pe apa de ploaie in perioada 2014-2017 si obligand CUP sa-i recalculeze toate facturile si sa-i restituie banii incasati abuziv. In ianuarie 2018, presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, a facut public acest caz si a somat conducerea CUP sa recalculeze facturile pentru toti clientii si sa restituie tuturor banii incasati abuziv.

Cel mai probabil, daca nu se afla de cazul Stafida si nu se declansa acest scandal public, CUP Dunarea ar fi continuat sa foloseasca formule de calcul diferite. Ii restituia banii lui Stafida, schimba in cazul lui formula de calcul, iar pentru toti ceilalti pe care ii taxa pe vechea formula, lucrurile ar fi ramas la fel.

In acest context, primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD) si presedintele CJ Iulian Chiriac (PSD) recita fara talent o poezie pe care au stabilit-o anterior (cel mai probabil, la partid), cand au vazut ca se ingroasa gluma. Primarul Dragomir este presedintele ADI Dunarea, iar presedintele Chiriac este membru in ADI Dunarea – organismul care coordoneaza activitatea CUP Dunarea. Asadar, ei nu vorbesc doar in calitate de primar si presedinte CJ, ci in calitate de persoane care au un cuvant de spus direct in forul care coordoneaza CUP Dunarea.

Ieri, primarul Marian Dragomir a admis ca in urma verificarilor facute dupa declansarea scandalului facturilor eronate s-a dovedit ca angajatii CUP au calculat in ultimii 5 ani taxa pe apa de ploaie folosind doua formule de calcul diferite. Dragomir a tinut sa precizeze ca situatia reclamata de Mihail Stafida dateaza dinainte de momentul la care Mangiurea a venit la conducerea CUP Dunarea, deci acesta nu are nicio vina. Edilul sef a omis insa sa precizeze ca neregulile respective, semnalate si de instanta, au continuat si dupa ce Mangiurea a venit la conducerea CUP – mai exact, pana in decembrie 2017, inclusiv. In plus, intrebat astazi daca aceasta taxare dupa doua formule diferite nu este ilegala, Dragomir ne-a declarat ca nu e ilegala, ci este “incorecta”.

Si presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), se fereste sa califice drept “ilegal” modul in care CUP Dunarea a calculat taxa pe apa de ploaie, folosind o formula care nu mai era valabila din 2013. Nici Chiriac nu crede ca Mangiurea are vreo vinovatie in toata aceasta tarasenie.
Amandoi insista pe faptul ca sunt nereguli care au inceput inainte ca Mangiurea sa vina la conducerea CUP, trecand cu vederea faptul ca ele au continuat si pe perioada ultimului an si jumatate, de cand colegul lor de partid este director general.

Ca sa distraga atentia de la Mangiurea, si Dragomir, dar si Chiriac insista ca Alexandru Danaila (PNL) este vinovat ca acum 2-3-4 ani nu a reclamat ca se folosesc doua formule la CUP.  Amandoi sustin ca Danaila nu are dreptul moral sa reclame acum ilegalitatile de la CUP, daca nu le-a reclamat pana acum 2 ani, cand era viceprimar (asta in conditiile in care sentinta instantei a fost data acum 2 luni). Culmea culmilor, Dragomir ii cere demisia lui Danaila, in loc sa-i ceara demisia lui Mangiurea…

Dincolo de aceste tentative penibile de a deturna atentia de la problema principala, adevarul se vede din avion: si Chiriac, si Dragomir incearca sa-l faca scapat pe directorul general CUP, PSD-istul Silviu Mangiurea, care ar fi trebuit sa fie primul care sa-si dea demisia sau sa fie demis. Faptul ca a fost destituit  directorul comercial nu inseamna nimic. Aici este vorba despre PSD-isti care se protejeaza intre ei, intr-o afacere care miroase foarte urat. Dar cand e vorba despre oamenii lor, nu mai conteaza ca cetatenii au fost inselati ani la rand.

Nu-i suspectez nici pe Marian Dragomir, nici pe Iulian Chiriac de prostie.  Amandoi sunt perfect constienti cat rau le face, ca imagine, faptul ca-l tin in brate pe Mangiurea. Nu cred ca decizia a fost a lor. Cred ca decizia a fost a conducerii PSD.

Asadar ma adresez acestei conduceri PSD Braila:

Stiti care este avantajul inregistrarilor video? Ca pot fi folosite cu succes si in campania electorala pentru europarlamentare, prezidentiale, locale si parlamentare. Ca sa-si aminteasca brailenii ca pentru PSD Braila e mai important ca Silviu Mangiurea sa-si pastreze postul, decat faptul ca pe perioada mandatului lui, au existat mai multi braileni (inca nu li se stie numarul) care au fost inselati la calculul facturilor in mod sistematic.

Indrazniti, PSD-istilor, sa mai veniti atunci sa spuneti ca va intereseaza binele brailenilor! Bateti-va joc de toti brailenii, sfidati-ne acum si vedem cum veti comenta aceste inregistrari la viitoarele alegeri!

Pana atunci, inchei cu comentariul facut de un brailean pe o retea de socializare: “Eu daca fur apa e penal, ei daca fura de la noi e legal”.