SINPETRU: CJAS NU ACOPERA SUMA NECESARA PENTRU CA TOTI BRAILENII SA-SI FACA ANALIZE GRATUITE. NU CRED INSA CA CJ POATE FINANTA ASA CEVA

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Braila, Stefan Sinpetru, sustine ca daca se discuta despre varianta ca CJ sa aloce fonduri pentru ca toti brailenii sa-si poata face analize gratuite, adevaratul impediment nu este acela ca deja se pot face analize gratuite, care sunt finantate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Sinpetru a explicat ca sumele alocate anual de CJAS pentru decontarea analizelor asiguratilor sunt limitate si ca atare, nu toti cetatenii care au nevoie de astfel de analize reusesc sa le faca gratuit.

Managerul Spitalului TBC spune ca marea problema este ca, din cate stie el, legislatia nu permite consiliilor judetene sa finanteze asa ceva: “Fondurile pentru analize de laborator facute in baza trimiterilor scrise de medicii familie sunt limitate ca valoare in fiecare an. In consecinta, si laboratorul din spitalul nostru, si alte laboratoare, alti furnizori de servicii din judetul Braila, au un plafon maximal de analize pe care CJAS le deconteaza. Cum se ajunge la nivelul acestui plafon e o chestiune la care cel mai bine ar fi sa raspunda Casa de Asigurari de Sanatate. Oricum, sumele care ajung la CJAS Braila nu au cum sa acopere toata populatia judetului.

In masura in care se ia o initiativa de aceasta natura, ar trebui ca finantarea buletinelor de analiza care se fac diverselor persoane sa fie asigurata de CJ – si ma indoiesc ca are posibilitatea legala de a face acest lucru. Nu stiu daca CJ are posibilitatea de a finanta”.

“Nu o avem, domnule manager!”, a raspuns presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD).

“In consecinta, e de facut un eventual demers in sprijinul CJAS, pentru ca plafonul sumelor care ajung la nivelul judetului Braila sa fie mai ridicat decat cel care a ajuns in ultimii ani. Oricum, ele sunt, prin comparatie cu alte judete, ceva mai mici – cateodata mult mai mici. Deci medicii de familie pot face bilete de trimitere pentru analize, dar plafoanele de suma pe care laboratoarele le au la dispozitie pentru analize gratuite sunt limitate”, a incheiat Sinpetru.

Precizam ca propunerea privind alocarea unei sume din bugetul CJ pentru ca in acest an, brailenii in varsta de peste 16 ani sa-si poata face analize gratuite la Spitalul Judetean, a venit din partea liberalului Adrian Vacu. Amendamentul acesta nu a fost insa aprobat de plenul CJ.