STANESCU: DOAR BRAILENII DIN MUNICIPIU PLATESC TAXA PE APA DE PLOAIE. CEI DIN RESTUL JUDETULUI NU PLATESC ACEASTA TAXA

Brailenii care locuiesc in alte localitati ale judetului decat municipiul Braila nu platesc taxa pe apa de ploaie. Informatia  a fost furnizata astazi, in sedinta CJ Braila, de catre directorul executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) “Dunarea” – cea care coordoneaza CUP Dunarea – , Didina Stanescu (PSD).

Stanescu a declarat intial ca la CUP Dunarea nu se primesc de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) decat informatii cu privire la cantitatile de precipitatii cazute in municipiu, nu si pentru celalalte localitati ale judetului. Ca atare, consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) a intrebat cum se calculeaza taxa pe apa de ploaie pentru brailenii care locuiesc in alte localitati decat municipiul Braila, daca nu exista date oficiale cu privire la cantitatile de precipitatii din acele localitati.

Didina Stanescu a raspuns ca nu se calculeaza niciun fel de taxa pe apa de ploaie pentru cetateni, nici macar in localitatile in care exista sistem de canalizare, fiindca acolo consumatorii casnici nu platesc o asemenea taxa. Nu de alta, dar se considera ca ploaia care cade in curtile oamenilor nu se duce in sistemul de canalizare:  “In judet nu se calculeaza si nu s-a calculat apa pluviala si meteorica utilizatorilior casnici; numai autoritatilor publice. Deci apa metorica utilizatorilor casnici li s-a calculat numai in municipiul Braila”.

“Dar de ce? Intrebare: dar de ce numai in municipiul Braila?”, a intrebat consilierul Marian Sirbu (PNL).

“Pentru ca sistemele de canalizare, inclusiv cele construite prin POS 1 de mediu, nu preiau apele pluviale si meteorice de la gospodariile populatiei”, a venit raspunsul Didinei Stanescu.

Cum este posibil ca apa din ploaia care cade in curtile locuitorilor din Ianca, Insuratei, Faurei sau alte localitati din judetul Braila sa nu ajunga in sistemul de canalizare, iar apa din ploaia care cade in curtile locuitorilor din municipiu sa ajunga in sistemul de canalizare, nu ne este clar.

Si daca utilizatorii casnici nu platesc taxa pe apa de ploaie, in localitatile din restul judetului, de ce ni s-a spus de catre directorul  CUP Dunarea, Silviu Mangiurea (PSD), primarul Marian Dragomir (PSD) si presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), ca se fac verificari si la consumatorii din judet? Ei nu stiu ca in restul localitatilor din judet consumatorii casnici nu platesc taxa pe apa de ploaie, chiar daca exista sistem de canalizare? Sau nu au incredere ca primariile si-au declarat corect suprafetele construite si cele neconstruite? Si daca in diverse localitati din judet in care exista sistem de canalizare e legal sa nu se plateasca taxa pe apa de ploaie, atunci de ce in localitatea Braila nu este legal?