CHIRIAC: CITIREA PLUVIOMETRELOR O VA FACE O COMISIE IN CARE POT FI REPREZENTANTI AI PRIMARIEI, SOCIETATII CIVILE, PREOTUL SATULUI

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, declara ca utilizarea pluviometrelor ar fi singura modalitate de a masura cantitatea de apa de ploaie in localitatile din judet in care Administratia Nationala de Meteorologie nu poate oferi date oficiale pe aceasta tema. Chiriac a precizat ca prima etapa in acest sens a fost completarea Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apa si de Canalizare, astfel incat CUP Dunarea sa poata monta pluviometre in diverse zone ale judetului, pentru a determina cantitatile de precipitatii inregistrate acolo.

Urmatoarea etapa, spune seful judetului, este cea in care se va stabili clar in ce conditii legale se pot folosi pluviometrele, pentru a se obtine datele necesare in vedere calcularii taxei pe apa de ploaie pentru locuitorii comunelor si oraselor in care exista sistem de canalizare: “S-ar putea sa gasim si trebuie sigur sa gasim modalitati legale, astfel incat sa stabilim si apa de ploaie in aceste localitati unde buletinul meteo nu permite sa ne dea aceasta cantitate de apa de ploaie.
Foarte multi fermieri au aceste pluviometre si le masoara, dar nu sunt omologate, ci doar pentru informatia lor personala. Trebui sa gasim formula legala pentru aceste pluviometre, astfel incat ele sa nu fie contestabile”.

Cat priveste faptul ca unii cetateni ar putea avea suspiciuni asupra datelor pe care le citesc angajatii CUP la acele pluviometre, Chiriac sustine ca “nu poate exista nicio suspiciune in momentul in care la citirea acelui pluviometru, daca gasim modalitatea legala sa fie si un reprezentant al Primariei, un reprezentant al asociatiei de proprietari; este acum tot felul de tehnica foarte interesanta de ascultare, de manipulare, in care cu un aparat foto in care iti expune data, ora in care se fotografiaza respectivul pluviometru in fata intregii comisii. Si atunci nu mai avem suspiciunea ca a furat CUP, va fi reprezentantul societatii civile sau al asociatiei de proprietari, va fi reprezentantul Primariei, va fi preotul satului, va fi toata lumea.  Pentru o mai mare transparenta, e bine sa fi cat mai multa lume acolo”.