DANAILA: DACA CEI DE LA CUP DUNAREA VOR DETERMINA SINGURI CANTITATILE DE PRECIPITATII, CU PROPRIILE PLUVIOMETRE, REZULTATELE POT FI CONTESTATE

Discutii infierbantate ieri, in sedinta CJ Braila, legate de o serie de schimbari aduse Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apa si de Canalizare, in baza caruia functioneaza CUP Dunarea.

Una dintre schimbari vizeaza modalitatea in care CUP Dunarea va obtine informatiile legate de cantitatile de precipitatii din diverse zone ale judetului, pentru a le include in formula de calcul a taxei pe apa de ploaie. Pana acum, in ultimii ani, potrivit legislatiei in vigoare, CUP a luat in consideratie cantitatea de apa pluviala comunicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru luna anterioara, la nivel de municipiu. Mai nou, dupa aprobarea acestor modificari in CJ, taxa pe apa de ploaie se va calcula in functie de cantitatea de precipitatii comunicata de ANM sau „prin masurare cu pluviometrul”. Astfel de pluviometre urmeaza sa fie montate de CUP Dunarea in diverse multe zone din municipiu sau judet, dupa care angajatii companiei vor face citirile respective si vor calcula taxa pe apa de ploaie.

Consilierii liberalii nu au fost de acord cu aceasta modificare, pe considerentul ca atat timp cat CUP isi ia datele de la propriile pluviometre, nu exista nicio garantie ca acele cantitati de precipitatii pe care le vor lua ei in calcul pentru taxa pe apa de ploaie sunt cele corecte, fiindca cetateanul de rand nu va avea acces la acele aparate.

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) a comentat: “Deci asta inseamna ca in cadrul CUP Dunarea se va putea crea un compartiment , un serviciu care sa determine cantitatile de apa de ploaie. Cum se vor determina astea? Pentru ca acolo, la ANM, exista o statistica, pe lege.
Propunerea mea este ca aceasta modificare sa nu produca efecte, in sensul in care sa nu poata CUP Dunarea masura cu pluviometrul, cu aparatura de specialitate, cantitatea de apa cazuta in municipiu, pentru ca ar insemna o cheltuiala prea mare pentru companie si ar insemna rezultate care pot fi contestate si vrem sa eliminam chestiunile astea relative”.