DANAILA: S-A CREAT UN PREJUDICIU CUP DUNAREA, PRIN NEINCASAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE DE LA CLIENTII DIN MEDIUL RURAL

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) este convins ca dupa ce CUP Dunarea Braila va incepe sa factureze clientilor din mediul rural taxa pe apa de ploaie, marea majoritate a satenilor care sunt bransati la reteaua de canalizare vor cere debransarea, fiindca nu vor putea achita sumele respective. Danaila a explicat ca la tara, gospodariile au 1000-2000 mp si ca la asemenea suprafete, taxa pe apa de ploaie va fi o suma greu de achitat pentru niste sateni care traiesc din pensie.

Liberalul face aceste comentarii in contextul in care directorul economic al CUP Dunarea, Ionel Avram, declara pentru MD Press ca desi in unele localitati din judet (in afara municipiului) exista retea de canalizare de mai bine de un an de zile, pana in ianuarie 2018, cetatenilor racordati la retea nu li s-a perceput taxa pe apa de ploaie, cu exceptia celor care locuiesc la blocurile din orasele Faurei, Ianca si Insuratei. Tot Avram preciza ca e vorba de cateva sute de astfel de clienti – ne referim strict la gospodariile populatiei, nu la firme sau institutii publice – care sunt racordati la reteaua de canalizare si care pana in acest an nu au platit niciodata taxa pe apa de ploaie.  El mai spunea ca din luna ianuarie 2018, CUP a inceput sa incheie contracte si sa factureze taxa respectiva si pentru acestia.

L-am intrebat astazi pe Danaila daca din punct de vedere legal, aceasta “omitere” a unor clienti, cand e vorba de facturarea taxei pe apa de ploaie, nu reprezinta un prejudiciu adus societatii si daca prejudiciul respectiv nu trebuie recuperat de la cei care se fac vinovati. Danaila ne-a declarat: “Baza de facturare pentru situatiile astea a fost diminuata, pentru ca nu s-a facturat tot pretul care trebuia facturat.

In judet cred ca nici 2% dintre cei care sunt bransati astazi la canalizare nu vor mai ramane bransati, pentru ca loturile de casa in intravilanul localitatii sunt de 1000-2000 mp. Dati-va seama pentru niste oameni din judet care au venituri reduse, sa plateasca pentru 1000 mp taxa pe apa de ploaie este un capat de tara! Dar cei de la CUP Dunarea nu i-au avertizat pe oameni si ei in continuare vor sa faca investitii.

In momentul asta, cei de la CUP Dunarea – si in principiu directorul general, domnul Mangiurea si Consiliul de Administratie, au creat un prejudiciu societatii, neincasand aceste sume de bani. Ce se vrea: <<Danaila o sa factureze in judet apa de ploaie!>>. Nu Danaila factureaza taxa pe apa de ploaie, Danaila vrea sa elimine taxa pe apa de ploaie.

PSD incearca acum – stiind ca va urma un val de facturari in judet, ca nu se poate altfel -, sa arunce responsabilitatea: hai sa facem o comisie. Nu! Asumati-va ceea ce ati facut!”.

Danaila nu se mira insa ca niciuna dintre autoritatile locale (Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean, Primaria) nu se grabeste sa verifice situatia in aceasta privinta si sa ceara sa se ia masuri, fiindca toate sunt conduse intr-un fel sau altul de PSD-isti: “Daca ei sunt in aceasta clica toti beneficiarii de pe urma banilor publici facturati catre populatie sau a sumelor nefacturate, de care beneficiaza electoral… <<Hai sa va tragem canalizare, hai sa va facem!>>, fara sa le spuna oamenilor cat trebui sa plateasca. <<V-am tras apa, v-am tras canalizare, gata, mergeti si votati cu PSD!>>. Dar cat costa serviciile alea, ca oamenii nu si le permit? Eu cred ca deja Curtea de Conturi si ANAF-ul s-au autosesizat de mult…”.

Consilierul judetean a mai precizat ca PNL a facut sesizari pe aceasta tema la Consiliul de Administratie al CUP Dunarea, la CLM si CJ, iar dupa ce se vor primi raspunsurile oficiale, liberalii vor face demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului  si pentru demiterea actualei conduceri: “Si veti vedea ca la sfarsitul acestei luni actiunea noastra va avea o cu totul alta turnura”.

Amintim ca nici primarul Marian Dragomir (PSD) – care este si presedintele ADI Dunarea, asociatia care coordoneaza CUP Dunarea – si nici presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD) – care este membru in ADI Dunarea – nu au parut foarte preocupati de acest prejudiciu produs la CUP, pe perioada in care la conducerea companiei s-a aflat colegul lor de partid, Silviu Mangiurea. Dupa cum se pare, Dragomir vede imediat “scursurile” de la firma Braicar, dar la CUP Dunarea nu sesizeaza nimic suspect, desi mizeria iese la suprafata de mai bine de doua luni si lucrurile miros urat de la o posta. Dar cand e vorba de PSD-istii sai, edilul sef e orb si mut.

Precizam, de asemenea, ca am incercat astazi sa stam de vorba cu directorul economic al CUP Dunarea, Ionel Avram, in legatura cu aceste subiecte si cu altele ce privesc activitatea companiei, insa am fost invitati sa revenim saptamana viitoare, dat fiind ca in aceste zile, directorul economic este ocupat cu un audit care se face la CUP.