DRAGOMIR FACE MISTO DE BRAILENI: II INDEAMNA SA ACCESEZE FINANTARI EUROPENE PENTRU REABILITAREA TERMICA A BLOCURILOR, DESI STIE CA II COSTA MAI PUTIN SA-SI FACA LUCRARILE PE BANII LOR

“Daca putem sa nu reabilitam termic blocurile pe bani europeni, de ce sa le reabilitam pe banii publici?” – cam asta spune, in esenta, primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), cand este vorba despre subiectul anveloparii blocurilor din municipiu.

Dragomir nu este de acord cu propunerea facuta de liberali privind reabilitarea termica a blocurilor din municipiu pe banii publici si sustine ca brailenii interesati sa-si faca astfel de lucrari pot apela la fonduri europene, desi stie ca pana acum, nici macar un singur bloc din municipiu nu s-a putut reabilita termic pe astfel de finantari: “Din toamna anului 2016, foarte multe asociatii de proprietari si-au manifestat interesul pentru aneveloparea blocurilor si Primaria i-a directionat pe toti catre Directia de Strategii. S-a purtat o corespondenta intre Primarie, Directia de Strategii si asociatiile de proprietari, privind explicarea procedurii, pentru ca din punctul meu de vedere, noi trebuie sa atragem fonduri europene pentru aneveloparea termica a blocurilor si nu sa cheltuim banii nostri, pentru ca la un moment dat, cineva o sa intrebe asa: <<Daca existau proiecte cu fonduri europene pentru anveloparea blocurilor, de ce nu a existat  aceasta accesare si s-au cheltuit banii publici, in loc sa acceseze acele sume?>>.

In urma intregii acestei corespondente, toate asociatiile respective nu si-au mai manifestat interesul si avem si precedentul mandatului trecut, in care se realizase inclusiv proiectarea, dar toate asociatiile s-au retras, iar eu cred ca aici este primordial sa directionam aceste asociatii de proprietari catre Directia de Strategii a Primariei municipiului Braila. Ne manifestam in totalitate interesul si sustinerea lor pentru a realiza anveloparea termica a imobilelor din municipiul Braila pe fonduri europene si cu cofinantare de la Primaria municipiului Braila si o mica parte de la actualii proprietari. Nu cred ca este oportun sa cheltuim doar banii Primariei, cand exista proiecte cu fonduri europene”.

Ceea ce nu spune edilul sef este ca asociatiile respective nu s-au retras din lipsa de seriozitate sau pentru ca le-ar fi pierit subit dorinta de a realiza anveloparea termica a locuintelor, ci pentru ca dupa ce s-au facut calculele, proprietarii au constatat cu stupoare ca acea “mica parte” pe care ar fi trebuit sa o achite daca faceau reabilitarea termica pe fonduri europene, era de fapt o suma mult mai mare decat daca ar fi realizat lucrarile respective pe cont propriu. Ca atare, oamenii au preferat sa-si faca anveloparea locuintelor pe cont propriu.

In acest context, in care stie foarte bine ca toate asociatiile de proprietari vor renunta la accesarea de fonduri europene, cand vor afla cat de mare este contributia pe care trebuie s-o achite, Marian Dragomir continua sa-i indrume pe cetateni sa acceseze finantari europene, intr-o atitudine de mistocareala ieftina, greu de inteles.

Precizam ca din 2012 si pana in prezent, 1.200 de blocuri din Sectorul 3 al capitalei au fost anvelopate termic, sumele fiind acoperite integral cu fonduri de la bugetul local si din finantari europene, iar proprietarii apartamentelor nu au platit niciun leu.

Intrebat cum se face ca in alte parti este legal si se realizeaza de ani de zile, iar in Braila nu este legal si nu se poate realiza, primarul Dragomir a declarat ca recent, DNA a luat la verificat modul in care s-a facut anveloparea blocurilor din sectorul 3 al capitalei.