IN 2017, IN BRAILA AU FUNCTIONAT 2 CENTRE CE ACORDAU SERVICII DE INGRIJIRE A VARSTNICILOR LA DOMICILIU

La nivelul judetului Braila, in anul 2017 au functionat doar 2 centre care acorda servicii sociale de ingrijiire a persoanelor varstnice la domiciliu. Potrivit unui raport prezentat ieri in cadrul Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, este vorba despre un centru al Fundatiei “Lumina” si Centrul “Yad be Yad”, al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania – Cultul Mozaic.

Primul centru, cel infiintat de Fundatia „Lumina”, a fost licentiat in anul 2016 si avea o capacitate de 40 locuri/lunar. Grupul tinta al acestui serviciu il reprezentau persoanele varstnice singure, cu situatie materiala precara (venituri de pana in 520 lei). Serviciile oferite erau cele de menaj la domiciliu, servicii de spalatorie, prepararea hranei, achizitionare alimente/medicamente, plata facturi, facilitare acces la medic/ insotire la medic.

Desi capacitatea de 40 de persoane ingrijite lunar a fost acoperita permanent, existand chiar o lista de asteptare de inca 20 persoane, activitatea Centrului respectiv a fost suspendata din data de 11 octombrie 2017, din lipsa de finantare.

Cat priveste Centrul “Yad be Yad”, acesta are o capacitate de 24 de locuri, iar grupul tinta il reprezinta persoanele varstnice victime ale Holocaustului. La momentul licentierii, in anul 2016,au primit acest gen de servicii 14 persoane, iar sunt doar 12 beneficiari.

Precizam ca potrivit surselor noastre, legislatia in vigoare prevede ca directiile de asistenta sociala din cadrul unitatilor administrativ teritoriale au obligatia de a identifica toate cazurile de varstnici care au nevoie de astfel de servicii sociale de ingrijiire la domiciliu si de a lua masuri pentru a acorda acest gen de sprijin.