IN PERIOADA PREMERGATOARE PASTELUI SE INMULTESC CONTROALELE IN PIETE, MAGAZINE ALIMENTARE, COFETARII, PATISERII, RESTAURANTE

In aceasta perioada, in pietele, magazinele alimentare, cofetariile, patiseriile, unitatile de fabricare a produselor de panificatie si patiserie din Braila se desfasoara actiuni de control ce au ca scop depistarea produselor care pun in pericol sanatatea consumatorilor si prevenirea toxiinfectiilor alimentare. Verificarile din perioada premergatoare si din timpul Pastelui catolic si al celui ortodox sunt intensificate din cauza ca in mod traditional, in aceste saptamani este in crestere consumul alimentelor de natura animala. Ca atare, Directia Sanitara Veterinara, Directia de Sanatate Publica si Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Braila fac deja controalele specifice Pastelui, ce vizeaza conditiile in care sunt produse, depozitate, transportate si comercializate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala si nonanimala.

In ceea ce priveste comercializarea oualor, inspectorii sanitar-veterinari amintesc ca acestea trebuie transportate numai cu mijloace autorizate. Ouale trebuie sa fie marcate cu un cod distinct (codul de identificare al exploatatiei), iar suplimentar, ouale romanesti sunt marcate si cu data durabilitatii minimale (28 de zile de la ouat). Ouale valorificate de catre producatorii particulari vor fi examinate ovoscopic de catre personalul veterinar in pietele agroalimentare. Sunt interzise de la comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, precum si ouale de palmipede (rate si gaste).

Laptele si produsele lactate se pot comercializa de catre crescatorii de animale in spatii autorizate (piete agroalimentare), in conditiile in care producatorii detin: * document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru vanzare directa sau vanzare cu amanuntul; * fisa de sanatate a animalului; * carnet de sanatate al vanzatorului, cu viza medicului; * buletin de analiza pentru laptele crud.

Comercializarea branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri se face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare, de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara) sau alte tipuri de recipiente de curatate si igienizate corespunzator. Banzaturile trebuie sa fie etichetate corespunzator, fiind precizate informatii privind denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii si data obtinerii produsului.

Institutiile de profil verifica in aceasta perioada si restaurantele care organizeaza mese festive de Paste, dar si cantinele si caminele de batrani.