IONITA – DRAGOMIR FACE CA MANGIUREA: CE ATATA TEVATURA PENTRU O DIFERENTA DE 1000 LEI LA ANVELOPAREA UNUI APARTAMENT?

Consilierul municipal Sorin Ionita (PNL) este nemultumit de  modul in care primarul Marian Dragomir (PSD) trateaza problema reabilitarii termice a  blocurilor din Braila. Ionita a fost cel care a cerut in plenul CLM alocarea unei sume in bugetul municipal pentru acest gen de lucrari, propunerea liberalilor fiind ca anveloparile locuintelor sa fie realizate integral cu bani de la bugetul local.

La momentul respectiv, edilul sef a declarat ca nu este de acord cu aceasta idee, dat fiind ca reabilitarea termica a blocurilor se poate face cu fonduri europene  – care acopera 60% din valoarea totala a proiectului -,  contributia Primariei pentru astfel de proiecte fiind mult mai mica (15%), iar restul de 25% fiind contributia proprietarilor apartamentelor.

Sorin Ionita spune insa ca Dragomir stie foarte bine ca pentru braileni, proiectele europene nu sunt o solutie reala, cand e vorba de reabilitarea termica a locuintelor: “Anul trecut, in momentul in care a intrat pe ordinea de zi votarea proiectului privind eficienta energetica a Brailei, am avut asa, un sentiment de speranta, ca am zis ca uite, in cele din urma, incepem sa facem ceva si in folosul societatii.

Dupa cum stiti, initiativa noastra a fost respinsa in totalitate de catre reprezentantii PSD-ALDE, iar domnul primar a venit si ne-a spus ca se poate face o astfel de interventie la nivelul municipiului cu bani de la UE. De ce spun ca minte domnul primar? Pentru ca dumnealui – chiar a si afirmat-o in timpul sedintei -, are la cunostinta faptul ca in trecut s-au mai incercat astfel de proiecte, dar ca in cele din urma s-au dovedit a fi nerealizabile, datorita faptului ca cetatenii trebuiau sa vina cu un aport mult prea mare, as spune chiar nefiresc de mare, in indeplinirera acestui demers – respectiv undeva la o suma de 3.000 de lei, in conditiile in care cu totii stim ca daca anvelopam pe cheltuiala proprie un apartament, ne ducem undeva la 2.000 lei.

Nu vorbesc aici de faptul ca pentru a putea sa accesezi fonduri europene exista niste restrictii, niste rigori – si rigorile astea nu sunt specifice numai Brailei, ele sunt perfect valabile pentru orice tara, orice regiune. Mai mult decat atat, daca ai accesa un astfel de proiect, nici nu stii daca intr-adevar pana la final el se va duce la indeplinire sau ba, pentru ca istoria recenta ne-a aratat ca multe proiecte europene s-au dus in derizoriu”.

In acest context, consilierul PNL spune ca Dragomir procedeaza asa cum a procedat colegul lui de partid, directorul CUP Dunarea, Silviu Mangiurea (PSD), cand a intrebat de ce se face atata tevatura pentru 518 lei, cu care au fost incarcate facturile unui brailean la taxa pe apa de ploaie: “Domnul primar Dragomir considera ca cei 3.000 lei pe care ar trebui sa-i suporte fiecare familie ca sa-si anvelopeze apartamentul sunt o nimica toata.

Eu raman la ideea ca cel mai bine ar fi fost si cel mai bine este sa urmam exemplul celorlalte orase care au facut acest lucru pana acum, care au reusit si si-au anvelopat apartamentele, si-au imbunatatit eficienta energetica”.