IORDACHE A CERUT OFICIAL ANI SA VERIFICE CATEVA ZECI DE CONSILIERI MUNICIPALI SI JUDETENI. EL A DAT SI O LISTA CU CEI PE CARE II BANUIESTE DE INCOMPATIBILITATE

Consilierul judetean Stefan Catalin Iordache (PND) a facut in aceasta saptamana o sesizare la Agentia Nationala de Integritate (ANI), prin care solicita oficial verificarea legalitatii modului in care cateva zeci de consilieri municipali si judeteni braileni au incasat indemnizatii in calitate de membri ai Consiliilor de Administratie sau Adunarii Generale a Actionarilor din institutiile, societatile comerciale sau cluburile subordonate sau finantate de Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean. Iordache a inclus in documentul trimis la ANI si lista cu numele consilierilor respectivi, care sunt aproximativ jumatate din totalul alesilor din CLM si CJ.

PND-istul ne-a declarat astazi ca in opinia sa, potrivit legislatiei in vigoare, consilierii respectivi nu aveau dreptul sa incaseze bani din calitate de membri CA sau AGA si a precizat ca s-a aflat el insusi intr-o asemenea situatie, pe vremea cand era membru supleant in CA la Spitalul Judetean, dar imediat ce a aflat ca este ilegal sa ia bani in aceasta calitate, a dat banii inapoi la spital din proprie initiativa. De altfel, Iordache a declarat public ca este ilegal ca alesii municipali sau judeteni sa ia bani pentru activitatea lor in CA sau AGA, insa nici conducerea Primariei municipiului si nici conducerea CJ Braila n-au facut niciun demers in sensul de a lamuri situatia.

Stefan Catalin Iordache ne-a precizat: “Am facut o plangere la comun – deci practic e vorba de o lista de consilieri -, in care eu cer sa se verifice daca indemnizatiile luate de consilierii judeteni si municipali in urma participarii lor la CA si la AGA sunt legale. Eu nu stiu daca este legal sau nu, ANI urmeaza sa se pronunte. In opinia mea, nu este legal.

Si sa fie clar, nu am facut acest lucru din dorinta ca acesti consilieri sa fie declarati incompatibili; spun asta pentru ca foarte multi dintre colegii consilieri, inclusiv sefa mea de partid (Simona Draghincescu, presedintele PND Braila, consilier judetean – n.r.) mi-au reprosat ca este o chestie care oricum n-are sorti de izbanda, pentru ca <<domnule, sunt mii de cazuri din astea in Romania>>. Acum cum sa spun, daca sunt mii de oameni in Romania care fura, sa scoatem furtul din Codul Penal?

Printre cei de pe lista pe care am dat-o la ANI este si sefa mea de partid. Sunt consilieri de la toate partidele.

Eu am atras atentia si intr-o sedinta a CJ despre aceasta problema, dar nu s-a intamplat nimic. In mod normal, atunci cand incalci legea, cum a fost cazul meu, pe vremea cand eram membru supleant in CA la Spitalul Judetean, eu am descoperit ca sunt platit ilegal si atunci am dat banii inapoi. Am trimis banii inapoi la spital – erau cateva zeci de lei – si am zis <<Domnule, nu pot sa iau banii astia, ca legea nu ma lasa sa-i primesc. Dvs mi i-ati dat, dar nu trebuia sa mi-i dati!>>. Si i-am dat inapoi. Mai mult decat atat, legea spune ca alesii locali nu pot fi presedinti ai AGA – si sunt destul de mult cazuri de acest gen la Braila.

Adica nu e corect sa luam banii, ca legea nu ne permitem sa-i luam. Faptul ca trebuie sa dea toata lumea banii inapoi cred ca este o chestie de bun simt”.

Pe de alta parte, Iordache ne-a declarat ca a facut o sesizare separata in ceea ce-l priveste pe consilierul judetean Marius Dobrota (PSD), membru in AGA la HC Dunarea: “Domnul Dobrota a votat in calitatea sa de sustinator al HC Dunarea Braila bugetul clubului si la nici 48 de ore dupa ce a facut chestia asta, a votat in sedinta CJ hotararea privind aprobarea bugetului HC Dunarea. Deci o data a votat in calitate de om care cere banii si o data a votat in calitate de om care da banii. Aici este un lucru absolut clar, in sensul meu ca domnul Dobrota, in proportie de 99,9% va fi declarat incompatibil de ANI”.

Precizam ca Iordache a ridicat problema consilierului Dobrota (PSD) si la sedinta CJ respectiva si i-a atras atentia acestuia ca a facut ceva ilegal, insa social-democratul a declarat atunci ca nu este nimic ilegal in modul in care a votat.