NITA: IN ROMANIA EXISTA FOARTE MULTI SAMSARI IN DOMENIUL AGRICOL

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) declara ca in Romania exista foarte multi samsari in domeniul agricol si ca acestia actioneaza atat in camp, preluand direct recolta de la producator, cat si in piete. Nita ne-a explicat ca unii samsari achizitioneaza, spre exemplu, grau la preturi mici, ca furaj pentru animale, si il vand peste hotare ca grau de panificatie. De asemenea, spune parlamentarul, alti samsari cumpara orz de calitate buna platindu-l ca pe orz furajer si peste granite il vand ca orz pentru bere.

Nita a explicat insa ca sunt persoane interesate sa permita perpetuarea activitatii samsarilor in agricultura romaneasca: “Asta este adevarul. Ne chinuim sa vedem cum rezolvam problema samarilor. Eu am avut o interpelare pe aceasta tema si au fost multi deranjati de chestiunea asta, fiindca sunt unii care traiesc din acest gen de tranzatii.

Dar eu nu renunt, lucrez la o lege pe tema asta, pentru ca tin mortis sa rezolvam aceasta problema a samsarilor, inclusiv aceea a samsarilor din piete. Vreau sa fie reglementata legal activitatea lor si sa fie totul contabilizat. Spun asta pentru ca acesti gen de samsari nu vor disparea, fiindca sunt la sate oameni in varsta, care au un pogon-doua de gradina si nu pot sa vina la oras sa stea cu zilele in piata, ca sa-si vanda marfa cu kilogramul. Ei sunt multumiti ca poti sa-si vanda produsele unui samsar si sa-si vada linistiti de treaba lor”.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat recent Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Noua lege are ca scop sustinerea micilor fermieri si descurajarea samsarilor din piete.