NITA: PROGRAMUL DE SPRIJIN PENTRU CRESCATORII DE PORCI DIN RASELE MANGALITA SI BAZNA ESTE UNUL FOARTE BUN

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) considera ca este foarte bun programul aprobat  de Guvern la inceputul acestui an, prin care sunt stimulati fermierii sa creasca porci din rasele Mangalita si Bazna atat pentru consum, cat si pentru comercializare. Mai exact, crescatorii de porci din rasele amintite pot beneficia in perioada 2018-2020 de o schema de sprijin financiar  in vederea producerii carnii de porc, pentru cresterea, ingrasarea si livrarea porcilor catre un procesator sau o alta persoana juridica.

“Este un program prin intermediul caruia crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor primi gratuit un numar par de purcei – cel putin 2 si cel mult 10 -, pentru crestere, ingrasare si livrare catre un procesator cu care au incheiat un contract. Practic, ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit de catre fermierul respectiv, iar valoarea acestuia este de 250 lei/animal.

Purcelusii din rasele Bazna si Mangalita, in greutate de 15-20 kg, pot fi luati de la diverse ferme, dupa care ii cresti si esti obligat sa livrezi cel putin jumatate dintre ei la procesatorul de unde i-ai luat sau la alta firma cu care ai incheiat contract, la o greutate in viu de cel putin 130 kg/animal.

Aceste rase de porc au o carne buna, care nu are colesterol, sunt mai bune ca porcii vietnamezi. Eu am avut porci vietnamezi si pot sa va spun ca acestia cresteau greu, nu depaseau 70 kg. Chiar vreau sa iau si eu niste porci din rasa Mangalita.

Deci acesta e un program foarte bun si din cate am inteles, sunt deja foarte multe solicitari de porci din aceste doua rase”, a declarat deputatul PSD.