PROIECT DEMARAT DE IPJ BRAILA: “CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL!”

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Braila a demarat cea de-a V-a editie a Proiectului ”Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national”, derulat la nivel national de Politia Romana, in parteneriat cu Fundatia Collegium XXI. Scopul proiectului il reprezinta educarea tinerilor in spiritul cunoasterii si protejarii valorilor care fac parte din patrimoniul cultural national si universal.

Unitatile de invatamant din judetul Braila care vor beneficia anul acesta de informatiile, recomandarile si recompensele politistilor sunt: Scoala Gimnaziala Vadeni, Scoala Gimnaziala ”Alexandru Ioan Cuza” Braila, Liceul Teoretic “Panait Cerna” Braila, Scoala Gimnaziala Chiscani si Scoala Gimnaziala ”Ion Bancila” Braila, fiind cuprinsi 764 elevi din 34 de clase de gimnaziu si de liceu si 59 de cadre didactice.

Primele sesiuni de prezentare au fost sustinute de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale si compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii, la Scoala Gimnaziala Vadeni. Politistii le-au reamintit elevilor drepturile si obligatiile ce le revin in ceea ce priveste protejarea tezaurului cultural romanesc si importanta deosebita a cooperarii dintre membrii societatii si autoritatile competente ale statului, in vederea diminuarii fenomenului infractional pe acest palier. De asemenea, le-au fost prezentate copiilor notiuni si exemple privind patrimoniul cultural, in cadrul unui material PowerPoint. Copiilor li s-a vorbit despre identitatea unei persoane, a unui popor, elementele de patrimoniu imaterial – numele de familie, limba materna, educatia si amintirile, dar si material – cartea de identitate, fotografiile de familie si locuinta. De asemenea, celor mici li s-a povestit despre Ganditorul de la Cernavoda, Cumintenia Pamantului, Manastirea Cozia, Palatul Mogosoaia, Cetatea din Calnic, judetul Alba, Ciobanasul cu cainele, Coroana de otel a Regelui Carol I al Romaniei, dar si Crucea din piatra din satul Scortaru Vechi (comuna Tudor Vladimirescu, judetul Braila), Statueta „Extaz” din Gradina Publica (municipiul Braila) sau Grupul statuar „Pescarii” de pe Faleza Dunarii (municipiul Braila).

Elevii au fost informati si cu privire la institutiile carora le revine responsabilitatea de a proteja patrimoniul cultural national, respectiv: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, directiile judetene pentru cultura, Politia Romana, Politia de Frontiera, autoritatile vamale, autoritatile administratiei publice locale si Inspectoratul de Stat in Constructii.