SIMIONESCU: GESTIONAREA SI CITIREA PLUVIOMETRELOR NU POATE FI FACUTA DE CUP DUNAREA, CI DE O INSTITUTIE NEUTRA

Presedintele PSD Braila, Aurel Simionescu, declara ca utilizarea pluviometrelor pentru a masura cantitatea de apa de ploaie si a calcula taxa pe apa de ploaie in diverse localitati din judet nu poate fi facuta decat in baza unui contract intre CUP Dunarea si o institutie independenta, care sa fie garantul corectitudinii datelor citite pe dispozitivele respective. Simionescu admite ca nu poate fi lasata CUP Dunarea sa-si citeasca propriile pluviometre, fiindca ar exista intotdeauna o suspiciune asupra datelor respective: “Din punctul meu de vedere, in municipiul Braila nu se pune problema, nu este fezabila chestiunea cu pluviometrele. In mediul rural, acest lucru nu se poate intampla ca vrea CUP sau ca vrea primarul. Acest lucru ar trebui sa se intample pe un format de specialitate, neutru, de tipul ANMH, INMH (Institutul National de Meteorologie si Hidrologie – n.r.), o institutie care in afara faptului ca e neutra, e specializata si va trebui sa se ocupe de intretinerea, de mentenanta acestor dispozitive. Ca in diverse momente, reprezentantii CUP Dunarea, reprezentantii primariei din localitatea respectiva pot observa, pot fi in cunostinta de cauza ce se intampla, este altceva; dar cine spune ca a plouat 3 litri/mp trebuie sa fie altcineva decat CUP sau Primaria”.

In acest context, Simionescu a comentat ca se poate ocupa CUP Dunarea de montarea acestor pluviometre pe cheltuiala sa, daca se face un parteneriat cu o institutie neutra, care ar urma sa se ocupe de gestionarea si citirea dispozitivelor respective: “INMH-ul spune <<Eu nu am bani pentru asa ceva, dar daca vreti voi, creati-mi conditii!>>. Ar fi cineva de la ANM care sa gestioneze sistemul, nu numai sa vina sa-l citeasca. Poate sa fie un contract de prestari servicii”.

Amintim ca zilele trecute, CJ Braila a aprobat completarea Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apa si de Canalizare, astfel incat acum CUP Dunarea poate monta pluviometre in diverse zone ale judetului, pentru a determina cantitatile de precipitatii inregistrate acolo si pe baza acestor date, poate calcula taxa pe apa de ploaie pentru clientii din localitatile respective.