CIRLIGEA: DACA S-AR RENUNTA LA TAXAREA APEI PLUVIALE, CUP DUNAREA AR PIERDE CIRCA 35% DIN PROFIT; NU S-AR DESFIINTA SOCIETATEA

Consilierul judetean Florin Cirligea (PNL) este de parere ca multe dintre investitiile facute de Compania de Utilitati Publice (CUP) Dunarea Braila in extinderea retelei de canalizare in mediul rural nu-si gasesc justificarea economica, fiindca satenii nu-si permit sa plateasca serviciile de canalizare, mai ales cand acestea includ si taxa pe apa de ploaie, care este substantiala, in conditiile in care ai o curte de peste 1.000 de metri patrati. Carligea nu vede oportunitatea cheltuirii a peste 100 milioane de euro pentru a trage conducte „peste campuri”, pentru ca la capatul acestora sa fie o mana de utilizatori, fiindca restul satenilor nu-si permit sa se racordeze la reteaua de canalizare: “Cred ca daca s-a distrus sistemul de irigatii, CUP Dunarea vrea sa inlocuiasca sistemul de irigatii prin aceste conducte unde pot iriga, in caz nevoie, cu apa potabila. Asta ca un spirit de gluma…”.

Liberalul acuza si alte lucruri in neregula la CUP Dunarea: “Modalitatea de taxare a celor de la CUP Dunarea nu este in regula. De exemplu: daca vine cineva sa plateasca o anumita suma dintr-o restanta, i se opresc intai banii pe penalitati si baza ramane in continuare, ceea ce produce in continuare penalitati. Efectiv acesta este un mod de a lua dobanzi in permanenta, mai rau ca la banca.

CUP Dunarea nu este institutie bancara, ca sa traiasca din dobanzi si penalitati, este o societate comerciala si normal ar fi ca in momentul in care cineva se duce sa plateasca o anumita suma din restanta, sa fie considerata in baza si in momentul in care baza se epuizeaza, automat poate sa treaca la plata penalitatilor. Dar baza fiind achitata, nu se mai calculeaza penalitatile aferente.

In al doilea rand, se spunea ca total apa de ploaie la nivel de municipiu este undeva in jur de 1,5 milioane euro, din care 1 milion euro ar plati Primaria si 500.000 de euro populatia. Daca s-ar renunta la taxarea acestei ape pluviale, pe un calcul simplu, CUP Dunarea are in jur de 6 milioane de lei profit, din cate am inteles, cele 500.000 euro ar fi vreo 2,3 milioane de lei si ar insemna undeva la 35% din profitul CUP Dunarea. Nu s-ar desfiinta societatea sau alte probleme de genul acesta”.