DANAILA: DACA AR VENI MAI MULTI INVESTITORI IN BRAILA, ANGAJATII AR AVEA ALTERNATIVE, IAR SALARIILE AR CRESTE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, declara ca primarul Brailei, Marian Dragomir (PSD), a amintit recent in raportul sau de activitate de cele mai importante firme din municipiu, care sustin economia locala, insa practic nici edilul sef si nici Municipalitatea, ca institutie, nu au niciun merit in faptul ca acele firme au avut succes, fiindca niciuna nu a fost ajutata in vreun fel de catre autoritati.

Danaila este de parere ca daca in municipiul si in judetul nostru ar veni mai multi investitori, oamenii ar avea posibilitatea sa aleaga intre mai multe variante de locuri de munca si atunci si salariile ar creste. El considera ca lipsa alternativelor pe piata muncii ii obliga pe braileni sa ramana in slujbe prost platite.

Pe de alta parte, liberalul sustine ca daca autoritatile locale ar oferi facilitati fiscale potentialilor investitori, acestia ar fi interesati sa vina la Braila si ar avea si de unde sa majoreze salariile: “Cum pot angajatorii sa mareasca salariile, cand noi am cerut facilitati pentru cei care fac productie, care deschid afaceri noi, si primarul le-a respins?! Daca vii astazi si faci o investitie in Braila, ai niste costuri pe care le platesti la Primarie. Primaria nu ar trebui sa fie interesata in prima faza, cand tu vii si te asezi aici pe un teren liber, nu este important pentru Primarie sa incaseze taxa din autorizatia de construire, sa incaseze impozitul pe teren pe un an de zile inainte. Pentru Primarie este important sa vina o facilitate in Braila, care sa produca pe termen mediu si lung, pentru ca Primaria nu poate sa gandeasca exact ca un cetatean care isi face un plan de afaceri pe 5 – 10 ani. Primaria isi face un plan de afaceri pe 20 – 30 ani de zile. In mod normal, asa ar trebui sa se intample. Si daca ar veni multi angajatori, angajatii ar avea unde sa migreze, unde se mute, iar salariile ar creste.

Da facilitati investitorilor, pentru ca ei sa poata sa dea salarii mai mari! Daca pentru fiecare loc de munca nou creat, Municipalitatea ar putea sa subventioneze, sa sprijine, sa ajute intr-un fel sau altul societatea comerciala respectiva – discutam in special de societati medii si mari -, aceasta ar putea sa dea salarii mai mari angajatilor. Pentru fiecare angajat, noi ar trebui sa dam cate o subventie, cate un ajutor. La fel cum bugetarii iau bani din buget, asa si bugetul poate incasa mai putin si sa castigam din volum. De ce sa tragem pe 1 – 2 investitori mai mari, sa luam tot ce putem de la ei, in loc sa avem 50, sa luam de la fiecare cate putin si suma totala oricum sa fie mai mare? Si atunci si salariile ar putea sa creasca si oamenii ar putea sa-si aleaga locul de munca si s-ar dezvolta si serviciile, in urmatoarea etapa. Si am trai si noi intr-un oras civilizat”.