DEPUTATUL IONITA: NUMARUL IMENS DE PACIENTI BOLNAVI DE CANCER IMPLICA PROGRAMARI IN MIEZ DE NOAPTE LA SEDINTELE DE RADIOTERAPIE

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) face un apel public la toate fortele politice din tara, pentru eliminarea birocratiei din procedura actuala prin care pacientii au acces la medicamentele oncologice. Ionita sustine ca “Ministerul Sanatatii permite accesul cu taraita la medicamente inovatoare” si ca in Romania exista mii de pacienti bolnavi de cancer a caror viata depinde de publicarea imediata a listei de medicamente compensate si a protocoalelor aferente unor medicamente pentru care au fost semnate contracte cu luni in urma: <<Exista o expresie des folosita in zona din care vin: „cel mai bun doctor e trenul spre Bucuresti”. Cand vine vorba despre bolnavii de cancer, expresia se transforma in „cel mai bun doctor e avionul spre Viena”. E o realitate trista cu care se confrunta romanii fara posibilitati materiale, care inca mai cred, in proportie de 75%, ca diagnosticul de cancer echivaleaza cu o moarte sigura.

Sunt medic si cunosc o gramada de povesti triste despre oameni diagnosticati cu cancer. Conform statisticilor INSSE, dupa bolile cardiovasculare, cancerul reprezinta principala cauza de deces in Romania. O treime dintre decese revine cancerului pulmonar, afectiune oncologica intalnita, in principal, la barbati. De asemenea, cele mai multe dintre cazurile noi, tot cancerul pulmonar le inregistreaza, iar 50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, oameni tineri, in puterea muncii.

Niciuna dintre aceste situatii nu este normala in Romania secolului nostru. Stiti care este in prezent speranta de viata a unui bolnav de cancer pulmonar in tara noastra? Rata de supravietuire la 5 ani pentru toate stadiile este de 15%. Fara tratament, majoritatea pacientilor decedeaza in primul an de la diagnostic. Accesul la terapiile individualizate poate schimba semnificativ aceste statistici, trebuie doar sa facilitam accesul la ele. Terapiile inovatoare schimba standardul de tratament in cancer, transformandu-l dintr-o condamnare la moarte, intr-o boala cronica. Singura conditie este aceea de a se elimina birocratia din politica de acces la medicamentele oncologice. Asociatiile de pacienti atrag atentia ca exista 5000 de pacienti oncologici a caror viata depinde de publicarea imediata a listei de medicamente compensate si a protocoalelor aferente unor medicamente pentru care au fost semnate contracte cost-volum cu cateva luni in urma.

Cu toate acestea, de peste un an, Ministerul Sanatatii permite accesul cu taraita la medicamente inovatoare, atat pentru linia 1 de tratament, cat si pentru linia a doua. Numarul imens de pacienti implica programari in miez de noapte la sedintele de radioterapie. Pacientii si apartinatorii acestora sunt suspendati intre agonie si extaz: se bucura ca exista un medicament inovator contractat de CNAS care le poate dubla rata supravietuirii generale, insa nici pana in prezent nu au acces la el.

Sunt convinsa ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin doua sau trei cazuri de persoane apropiate, care sunt afectate de aceasta cumplita boala. Haideti sa facem ceva pentru acesti bolnavi! Haideti sa lasam cifrele reci date de statistica si sa ne implicam cu adevarat! Bolnavii acestia asteapta de la noi solutii de supravietuire. Trebuie sa luam imediat o decizie, iar aceasta decizie trebuie sa fie unanima, indiferent de partidul din care provenim, deoarece cancerul nu tine cont de culoarea politica!>>.