DRAGOMIR: ANUL ACESTA VOM MONTA 300 DE MODULE PENTRU COLECTAREA SELECTIVA A DESEURILOR. ACESTEA REPREZINTA CIRCA 70% DIN NECESARUL LA NIVEL DE MUNICIPIU

Conducerea Primariei Braila a decis care va fi tipul de modul de colectare selectiva care va fi folosit pe raza municipiului. Dupa analiza a 3 tipuri de module, s-a optat pentru cel care ofera cea mai buna protectia impotriva vandalizarii, dar si cea mai buna protectie din punct de vedere ecologic. Primarul Marian Dragomir a explicat ca in zonele in care au fost amenajate experimental alte tipuri de module, acelea au fost vandalizate de mai multe ori, fiind fortate cu ranga.

Vestea buna este insa ca in locurile in care s-a facut acest gen de colectare, camai mare parte a cetatenilor s-au conformat, au facut selectia deseurilor si au aruncat separat fractia umeda si fractia uscata, rezultatul fiind ca aproape 50% din cantitatea de gunoi ridicata de acolo s-a putut recicla: “Acesta va fi modelul pe care il vom solicita ca si caracteristici generale la licitatia publica, astfel incat toate societatile care realizeaza astfel de module sa poata participa. Dorim sa amplasam pana in vara acestui an 100 de astfel de module si pana in iarna inca 200.

Sunt ferm convins ca aceste puncte ne vor asigura in primul rand o estetica a orasului, fara a mai vedea acele containere, fara a mai avea mirosuri si fara ca cei care colecteaza vandalizand si aruncand pe jos deseurile menajere sa mai poata avea acces. Prin acesta clapeta nimeni nu poate avea acces sa fure, sa rascoleasca gunoiul, sau sa arunce si sa recupereze cine stie ce obiecte de aici.

Ati vazut ca la punctul de colectare din Hipodrom au reusit de foarte multe ori sa-l deschida, la cel situat in spatele magazinului Billa au rupt efectiv lacatul cu ranga de mai multe ori, pentru a fura PET-urile din acel punct. Acesta pe care l-am ales este imposibil de vandalizat.

Vom face toate eforturile pentru a aloca bani ca sa schimbam imaginea acelor containere insalubre din municipiul Braila. Totodata, in acestea noi nu ploua si nu vom simti acele mirosuri trecand pe langa ele in timpul verii”.

Primarul a mai declarat ca mare parte dintre locatarii de la blocurile din zonele in care s-au amplasat deja puncte de colectare selectiva s-au conformat noilor reguli, iar verificarile facute de angajatii firmei “Braicata” au aratat ca peste 80% din gunoiul colectat la categoria „reciclabil” chiar a fost reciclabil: “Se constata astfel ca 40-50% din gunoi (cantitatea totala de gunoi – n.r) este reciclabil in zona aceasta, ceea ce reprezinta un lucru foarte interesant si ne determina sa alocam sume foarte mari de bani la rectificarea care va avea loc in vara, pentru ca astfel de puncte de colectare sa fie extinse in tot municipiul Braila. In zona acesta am constatat ca cetatenii au respectat si intr-adevar au selectat de acasa gunoiul”.

Marian Dragomir a mai precizat ca s-a discutat recent cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si li s-a cerut acestora sa faca propuneri cu privire la amplasarea noilor module de colectare selectiva a deseurilor: “Daca anul acesta reusim sa amplasam 300, vom vedea care mai este necesarul pentru anul viitor, astfel incat sa inchidem acest subiect definitiv. Eu cred ca cele 300 de module de colectare selectiva ce vor fi amplasate anul acesta reprezinta peste 70% din necesarul la nivel de municipiu”.