DRAGOMIR: NU E BEZNA, CI E MAI INTUNERIC, NU SUNT 30 DE MINUTE, CI SUNT DOAR ANUMITE MOMENTE SI NU SE INTAMPLA TOT TIMPUL, CI NUMAI CAND APAR FENOMENE METEO NEPREVAZUTE

Consilierul municipal Bogdan Botea (PNL) i-a solicitat astazi primarului Brailei, Marian Dragomir, in cadrul sedintei CLM, sa ia masuri pentru a rezolva intr-un fel problema legata de perioadele de dimineata si de seara in care este “bezna in oras”, fiindca iluminatul public a fost deja stins (dis de dimineata) sau inca n-a fost aprins (seara). Botea a declarat ca aceste perioade de intuneric reprezinta un pericol mai ales pentru traficul rutier, fiindca soferii nu vad pietonii si se pot intampla accidente: “Sunt perioade in care serviciul de iluminat public nu functioneaza optim, adica e bezna in oras. Sunt decalaje de circa 20 de minute care reprezinta un risc pentru traficul din oras. Deci Regulamentul de iluminat public nu presupune sa las orasul in intuneric. Noi am delegat acest serviciu, este clar, dar trebuie respectat Regulamentul care este adoptat de Primarie si va rog sa faceti demersuri in legatura cu aceasta problema, pentru ca tot orasul are probleme din aceasta cauza;  mai ales seara, cand este intuneric, avem circa 20-30 de minute de bezna in oras. Stiti foarte bine ca am mai discutat despre asta”.

Primarul Dragomir a replicat ca nu este “bezna”, ci e “mai intuneric”, ca nu este vorba de 30 de minute, ci doar de “anumite momente” si ca sa nu se intampla tot timpul, ci numai “cand apar fenomene meteo neprevazute, in special toamna”: “Domnule consilier, nu avem bezna in oras. Cand m-ati sunat pe mine era vorba de 10 minute, acum spuneti 20 de minute, apoi 30 de minute si o sa ajungeti la cateva ore…

Exista anumite momente cand programul de iluminat public trebuie sa porneasca iluminatul la o anumita ora. Datorita faptului ca apar fenomene meteo neprevazute si se innoreaza foarte brusc, ora nu poate fi decalata, el porneste la ora fixata, dar exista perioade – in special toamna este acest lucru, cand avem o perioada in care in oras este, asa cum spuneti dvs, mai intuneric. Din acest motiv, am inclus deja in bugetul pe anul 2018, votat de dvs, ca la finalizarea montarii tuturor celor 12.800 de corpuri de iluminat pe LED, sa achizitionam senzorii de lumina si atunci nu vom mai avea un program care determina aprinderea si stingerea iluminatului public la o ora fixa, cum este acum, ci in functie de intensitatea luminoasa din oras. De asemenea, acesti senzori pot fi reglati sa se aprinda la o intensitate luminoasa mai ridicata sau mai scazuta, in functie de modul in care vom aprecia noi la momentul respectiv ca vrem sa avem iluminatul public in oras. Cu siguranta in partea a doua a acestui an, incepand cu luna septembrie, acesti senzori trebuie sa intre in procedura de licitatie, deoarece sfarsitul lunii august, daca nu ma insel, este termenul pentru finalizarea montarii tuturor celor 12.800 de corpuri de iluminat. Pana in prezent au fost montate peste 10.000”.

“E un lucru foarte bun, dar eu nu inteleg, concesionarul nu poate sa prinda lampile mai devreme?”

“Este un program, v-am spus!”

“Este un program, dar nu este normal ca soarele sa apuna la 20:02 – cum a fost alaltaieri – si sa se aprinda luminile la iluminatul public la 20:32, adica la 30 de minute dupa apusul soarelui. Este irational; deci nu este normal. Si din cauza farurilor masinilor nu se vad pietonii. Este risc de accidente”, a mai spus Botea.