IONITA: IN ROMANIA, PACIENTUL A DEVENIT DOAR O POVARA FINANCIARA PENTRU UN SISTEM MEDICAL RUDIMENTAR

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita sustine ca sistemul de sanatate din Romania “sta pe un butoi de pulbere, gata oricand sa explodeze”. Ea aminteste de faptul ca potrivit statisticilor oficiale, 124 de romani au murit din cauza gripa si 49 de copii au fost rapusi de rujeola si ca se asteapta o noua criza, cea a tratamentelor pentru bolnavii de cancer, “pentru ca sistemul de sanatate romanesc transforma pacientii cu cancer intr-o armata de oameni condamnati la moarte”: “Nu mai putin de 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului la san, adica o femeie isi pierde viata la fiecare trei ore, deoarece boala este depistata in stadii avansate, atunci cand tratamentele medicale nu mai pot aduce nici macar o ameliorare a suferintei.

Medicina preventiva este tratata ca o Cenusareasa, iar medicii de familie sunt tratati ca niste dusmani ai sistemului medical, ca niste copii orfani. In toate tarile europene, din bugetul de sanatate, 13-14% se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie. La noi, alocarile de la bugetul de sanatate catre acest sector abia daca se ridica la 5,8%, ceea ce nu inseamna nici macar subzistenta. Medicii de familie au fost transformati in birocrati, care isi petrec mai bine de jumatate din timp ca sa completeze tot felul de documente solicitate de Minister sau de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Lipseste orice investitie pentru sustinerea medicinei de familie, iar actualii guvernanti refuza sa inteleaga ca o medicina primara bine pusa la punct ar putea degreva spitalele de cazurile care pot fi tratate de medicii de familie.

Acestea si multe alte probleme sunt motivul pentru care reprezentantii Partidului National Liberal au initiat o motiune simpla, prin care se doreste demiterea Sorinei Pintea, actualul Ministru al Sanatatii”.

Dr. Ionita mai acuza  si faptul ca desi au existat promisiuni pentru dotarea minimala a cabinetelor medicilor de familie si sustinerea unor programe de formare profesionala a acestora, astfel incat cazurile unora dintre pacientii care aglomereaza inutil sectiile de primiri urgente sa fie rezolvate in reteaua primara, pana acum nu s-a luat nicio masura concreta: “Minciuna din programul de guvernare al PSD, cum ca «pacientul e in centrul sistemului» este contrazisa de tot ceea ce se intampla de fapt in sistem, de implementarea unei politici de pret aberante, de intarzierea publicarii listelor de medicamente compensate, de refuzul Ministerului Sanatatii de a achizitiona pentru spitale medicamente si echipamente medicale noi si eficiente. In plus, lipsa programelor de preventie este o realitate ce nu poate fi contrazisa de nimeni. Toate aceste lucruri reduc sansa de supravietuire a pacientilor, un pacient vazut de fapt, doar ca o povara financiara, intr-un sistem medical rudimentar. Este evident ca este nevoie de o noua viziune si de o revolutie in mentalitate”.

Motiunea simpla depusa de PNL va fi dezbatuta la inceputul lunii mai.